Haminan talousalueen uutislehti

Rakentaminen tarvitsee virhepankin

Taistelu sisäilmaongelmaa vastaan on jatkunut talven ja kevään aikana pari vuotta sitten avatussa Linnoituksen päiväkodissa. Lattian muovimaton liimauksessa on tapahtunut kosteuden vaikutuksesta kemiallinen hajoaminen. Se on nostanut huoneilmaan yhdisteitä, joista talonväki on saanut piinallisia oireita. Pitkittyneiden sairauksien vuoksi on työntekijöitä joutunut jäämään pois töistä ja lasten saamat oireet tulevat siihen päälle.

Linnoituksen päiväkodin murheet nosti some-keskusteluun kaupunginvaltuutettu Nora Viitala vaatien rakennuksen ongelmien pikaista korjaamista.

Uusien julkisten rakennusten ongelmat ovat tuttuja myös muissa kaupungeissa. Taustalta löytyy aina kova kiire rakentamisessa. Kun betonilaatta kuivuu sentin viikossa, 20 senttiä paksun laatan kuivumiseen pitäisi varata 20 viikkoa. Siihen eivät aikataulut jousta. Kosteusmittauksillakaan ei saada koskaan aukotonta tulosta koko laatan kosteusarvoista.

Rakennusvirheet ovat kansallisomaisuuttamme, valitettavasti. Virheisiin ovat sortuneet rakennusliikkeet suurista pieniin.

Suurilla rakentajilla on omat virhepankkinsa, mutta niitä tietoja ei naapureille kerrota. Virheiden kautta tullut oppi pidetään visusti omana tietona. Yhteiskuntamme kannalta olisi arvokasta saada aikaiseksi koko maan kattava virhepankki, jonne rakentajien tulisi avoimesti kertoa virheistään sekä myös virheiden korjauksista kustannuksineen.

Linnoituksen päiväkodin ongelma on ollut tiedossa jo kuukausia, mutta korjaustyöt ovat yhä lähtökuopissa. Nyt neuvotellaan siitä, kuka korjaukset maksaa. Yksiselitteistä ratkaisua ei ole siihenkään, sillä rakentaja on käyttänyt lattiapinnoitteissa täsmälleen suunnittelijan määräämiä materiaaleja. Julkinen virhepankki olisi kenties tuonut tähänkin paikkaan ratkaisun.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide