Haminan talousalueen uutislehti

Kansainväliset suhteet Hamina Tattoon onnistumisen edellytys

Maailman suurin laivastotukikohta sijaitsee Norfolkin kaupungissa Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Maan merkittävimmän sotilasmusiikkitapahtuman järjestäminen on yksi kaupungin perinteistä.

– Virginia International Tattoo on yksi osa kaupungin laajaa The Virginia Arts Festivalia. Tällä kerralla Tattoon keskiössä olivat korkeilla ansiomerkeillä ja -mitaleilla palkitut sotaveteraanit, kertoo huhtikuisessa tapahtumassa vieraillut Hamina Tattoon toiminnanjohtaja Hannu Kaukiainen.

– Virginia International Tattoo poikkeaa monin tavoin esimerkiksi Hamina Tattoosta muun muassa siksi, että Haminassa soittokunnat kohtaavat laajasti yli poliittisten ja sotilasliittorajojen. Virginiaan kutsutaan lähinnä vain Nato-maiden soittokuntia, korostaa Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo.

Norfolkissa Tattoossa vierailleet Kaukiainen ja Ikäheimo arvioivat, että osittain myös pitkäaikaiset henkilösuhteet auttavat saamaan Haminaan maailman parhaita sotilassoittokuntia. Yhdysvaltojen soittokuntia on vieraillut Haminassa useitakin, mm. USA:n Euroopan Ilmavoimien soittokunta, mutta tällä kerralla Haminaan saapuu ensimmäisen kerran soittokunta meren takaa Yhdysvalloista. Arvostetun Quantico Marine Corps Bandin kotipaikka on Virginian osavaltiossa aivan pääkaupunki Washingtonin kupeella.

– Hamina Tattoossa on vuosikymmenien aikana vieraillut useita venäläisiä soittokuntia, mutta nyt soittokunta tulee vasta toisen kerran Moskovasta, kun Haminaan saapuu Venäjän puolustusministeriön edustussoittokunta.

Virginia International Tattoon soittokuntien joukossa oli myös Etelä-Korean armeijan soittokunta tanssijoineen ja kuoroineen. Ryhmä herätti suurta huomiota yhteisillä asuilla ja tasokkaalla esiintymisellään.

– Haminaan Etelä-Koreasta saapuva soittokunta ei ole sama, kuin Norfolkissa esiintynyt. Meille saapuva on taatusti yhtä tasokas, sillä sama soittokunta tahditti vastikään talviolympialaisten juhlallisuuksia sekä myös Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla pidettyä ystävällismielistä juhlaa, paljastaa Ikäheimo.

Kansainvälisten Tattoo-tapahtumien yhteydessä kokoontuvat myös kansallisten Tattoo-tapahtumien johtohenkilöt. Hamina Tattoon yhteydessä järjestetään ensimmäinen kansainvälisten Tattoo-tapahtumien katto-organisaation IATO:n konferenssi, johon tulee edustajia noin 15 maasta.

– Hamina Tattoonkin jatkuvuuden ja tulevaisuuden turvaamiseksi on tärkeää luoda suoria kontakteja eri maiden organisaatioihin. Tattoot eivät koskaan kilpaile keskenään, mutta tapahtumissa voi jokaisen maan Tattoo saada tukea toisistaan, sanoo Kaukiainen.

– On tärkeää nähdä ja kokea se, miten Tattoo muualla järjestetään. Turvallisuusasiat, majoitukset, soittokuntien liikkuminen ja kaikki muu ovat aina järjestävän organisaation vastuulla.

Hamina Tattoolla on poikkeuksellinen asema eri maiden Tattoo-tapahtumien joukossa:

– Hamina Tattoossa soitto soi viikon aikana aamusta iltaan aivan kaupungin ytimessä. Suurissa Tattoo-kaupungeissa tavallinen kansa ei välttämättä edes huomaa paikallista Tattoota, sanoo Ikäheimo.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös