Anne-Marie Terämä ja Hannu Liikkanen Sahakosken perhetukikeskuksen viihtyisällä harrastepihalla.

100 vuotta sitten toukokuussa 1918 Vehkalahden kunnan köyhäinhoitolautakunta päätti perustaa lastenkodin Myllykylään. Lastenkodin perustamisen taustalla olivat vaikeat sisällissodan jälkeiset ajat. Oli paljon köyhyyttä ja myös orpolasten määrä oli lisääntynyt.

– Epävakaiden ja turvattomien aikojen ennakoitiin jatkuvan pidempään ja tämä oli lautakunnan päätöksen taustalla, kertoo Haminan kaupungin sosiaalipalveluiden päällikkö Hannu Liikkanen, joka ennen nykyistä virkaansa työskenteli Sahakosken perhetukikeskuksen (ent. lastenkoti) johtajana yli 33 vuotta.

Lastenkoti aloitti 20-paikkaisena kunnan tilan 1700-luvulla rakennetussa kartanossa. Ensimmäisen vuoden aikana lapsia tuli lastenkotiin 50.

Vuonna 1958 valmistui uusi 17-paikkainen lastenkoti lähelle vanhaa lastenkotia Sahakosken länsipuolelle.

– Laitos toimii edelleen samalla paikalla, nimi vain muuttunut. Peruskorjaus tehtiin 2006-2007 ja samalla laajennettiin tiloja rakentamalla lisäsiipi, kertoo Liikkanen.

Tänä päivänä Sahakosken perhetukikeskus tarjoaa monipuolisia lastensuojelupalveluita ensisijaisesti haminalaisille lapsille, nuorille ja perheille. Sahakoskella on kuusipaikkainen osasto huostaanotetuille, pitkäaikaisesti sijoitetuille lapsille. Arviointiosastolla on neljä paikkaa lapsille ja nuorille sekä kaksi perheasuntoa.

– Arviointijaksot ovat nuorille enintään vuoden mittaisia. Perhearviointien kesto on muutamasta viikosta puoleen vuoteen, kertoo perhetukikeskuksen esimies Anne-Marie Terämä, joka on myös Haminan lasten ja perheiden palvelujen esimies.

Terämä pitää työtä haasteellisena monellakin tavalla.

– Pyrimme tarjoamaan lapsille ja perheille mahdollisimman kodinomaiset olosuhteet. Meillä saa myös olla vipinää.

– Yleisimmin lasten ja perheiden ongelmina esiintyvät mielenterveysongelmat, rajattomuus, kouluongelmat, itsetuhoisuus ja kiusaaminen. Yhteistyötä teemme koko ajan lasten perheiden, koulujen, terveydenhuollon ja eri harrastepiirien kanssa, sanoo Terämä.

Lastensuojeluasiat ovat Haminassa paremmin kuin vuosi sitten lisäresurssien ansiosta.

–  Huostaanotettuja lapsia Haminassa on tällä hetkellä noin 50. Lasten ja nuorten päihde- ja huumeongelmaisten joukko on suuri, kertoo Terämä.

Sahakosken perhetukikeskuksen asema keskellä kyläyhteisöä on vuosien aikana muuttunut. Viime vuosituhannen lopulla Myllykylässä oli vielä oma koulu.

– Oli luonnollista, että lastenkodin lapset ja kylän muut lapset olivat nykyistä enemmän tekemisissä toistensa kanssa. Kun kylässä oli vielä elintarvikekauppa, liittyi laitos läheisemmin koko kyläyhteisöön, kertoo Liikkanen.

Sahakosken toiminnan tarpeellisuus on viimeisten vuosikymmenien aikana useamman kerran kyseenalaistettu ja toiminnan lopettamisesta on keskusteltu.

– Haminan ja Vehkalahden kuntaliitos oli laitoksen toiminnan jatkuvuuden kannalta hyvä asia, sanoo Liikkanen.

Sahakosken perhetukikeskus juhlii 100-vuotista taivaltaan perjantaina 17.8. kutsuen kakkukahville talon entisiä asiakkaita, työntekijöitä ja kyläläisiä. Pannu on kuumana klo 12–14. Ilmoittautumiset 9.8. mennessä tekstiviestillä 0400 750 910 tai s-postilla perhetukikeskus(at)hamina.fi.

Jos haluaa tukea Sahakosken lasten ja nuorten harrastustoimintaa, on mahdollista tehdä rahalahjoitus Haminan kaupungin asiakaspalvelupisteessä osoitteessa Puistokatu 2.

  • Slider image
  • Slider image