Haminan talousalueen uutislehti

Tattoo ratsastaa maineellaan

Kotka ja Hamina täyttyvät näinä viikkoina festivaalivieraista. Kotkaan väkeä vetävät Meripäivät, Haminan vetonaula on joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen sotilasmusiikin suurtapahtuma Hamina Tattoo.

Jääkö näistä tapahtumista mitään järjestäjäkaupungeille? Puitteiden luominen maksaa, eivätkä suorat lipputulot ole aina yltäneet kulujen peittämiseen.

Näin on käynyt niin Kotkassa kuin Haminassakin. Meripäivien kohtaloa pohdittiin Kotkassa vakavasti vielä 1970-luvulla, 1960-luvulla Meripäivät jäivät kahdesti pitämättäkin.

Hamina tarttui kulukuriin, kun budjetoidut rahat eivät tahtoneet riittää. Leikkuriin joutui mm. Tervasaari tapahtumakenttänä ja samalla meni Tattoolta merellisyys.

Ulkomaiden soittokuntien majoittamisesta tuli Tattoolle hintava ongelma, kun varuskunnan kasarmimajoitus ei enää kelvannutkaan. Virta on kuitenkin kääntynyt Haminan eduksi. Soittokuntien väki on havainnut, että naapurikaupunkien hotelleissa asuvat soittajat menettävät keskeisen osan Haminan festivaalitunnelmasta, kun eivät voi venyttää ilonpitoa aamun tunneille asti.

Nyt kasarmimajoitus kelpaa jälleen kahta soittokuntaa lukuunottamatta kaikille.

Huippuartistien hankkiminen Haminaan ulkoistettiin vielä 2010 Tattoossa, kunnes havaittiin, että ulkomaisista ja kotimaisista soittokunnista löytyy huipputason showbändejä. Riitti, että niille hankitaan vain vetovoimaiset kotimaiset solistit ja nyt Tattoon organisaatio saa itselleen Torin klubitapahtumien lipputulot.

Enää ei festareitten järjestäjäkaupungit laske jokaista kulueuroa, sillä nyt ymmärretään, että jokainen festivaalivieras tuo kaupunkiin aina myös oheistuottoina sellaista rahaa, joka ei näy järjestäjien tilinpidossa.

Tattoot ovat maailmalla perinteisiä sotilasmusiikkitapahtumia, joiden joukossa Haminalla on ainutlaatuinen maine. Haminassa koko kaupunki muuttuu festivaalialueeksi, kun tapahtuma on keskellä kaupunkia. Hyvin organisoituna Hamina Tattoo hakee maailmalta vertaistaan, kova kansainvälinen maine on Hamina Tattoon valttikortti!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus