Haminan talousalueen uutislehti

Sinilevä piinaa rantavesiä

Sinilevä on ollut pitkin kesää lämpimien vesiemme riesana. Levästä on kärsitty merivesillä mutta myös järvillä.

Sinilevävedessä ei kannata uida, mutta mistä vaarallisen levän tunnistaa ja voiko sinileväiseen veteen mennä uimaan?

Pahimmillaan sinilevä aiheuttaa hengitystieoireita, vakavia ihoreaktioita tai voimakasta päänsärkyä. Ihmisiä ei tiedetä kuolleen sinilevän myrkkyihin, mutta esimerkiksi sen saastuttamaa vettä juoneille koirille sinilevä on aiheuttanut erittäin vakavia oireita. Eikä sinileväpitoista vettä tarvitse edes juoda, vaan oireita voi tulla jo hengitysilman kautta. Jos sinilevää on runsaasti, veteen ei pidä mennä uimaan.

Silmämääräisesti sinilevää on vaikea erottaa veden pintaan kertyvistä siitepölylautoista, molemmat näyttävät kellertäviltä tiiviinä massoina. Yleensä sinilevä on kuitenkin sinivihreää ja siitepöly enemmän kellertävää. Siitepölyn määrä on loppukesästä jo vähäistä.

Terveystarkastajat käyvät liki päivittäin Haminan uimarannoilla tarkistamassa levätilanteet. Samalla rannoille jätetään tiedotteita levätilanteesta.

Ainakin Pitkillähiekoilla on tiedotteita revitty alas. Se on tuomittavaa, sillä jos vesi on uintikelvotonta, vesi on myös terveydelle hyvinkin vaarallista.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus