Haminan talousalueen uutislehti

Zonta Internationalin Japanin yleiskokous hieno kokemus

bmd

Haminan Zonta-kerhon Hannele Järvinen oli yksi Japaniin järjestetyn Zonta Internationalin maailmanlaajuisen yleiskokouksen 664 delegaateista.

– Kaikkiaan paikalla oli lähes 2500 osallistujaa, kun yleensä osallistujia on ollut vain jonkun verran yli 2000, Järvinen kertoi ja arvioi, että Japanin erilainen kulttuuri innoitti ennätysmäärän väkeä konferenssiin.

Yokohamassa kesä- ja heinäkuun vaihteessa pidetyssä yleiskokouksessa varadelegaattina oli Haminan Zonta-kerhon varapuheenjohtaja Leena Torna-Parikka. Haminasta Japanin matkalla olivat myös kerhon jäsen Marja-Leena Elovaara ja hänen seurassaan vierailijana Pertti Toikka.

– Me saimme seurata lehteriltä kokouksia, mutta puhe- eikä äänioikeutta meillä ei ollut, Leena Torna-Parikka totesi.

Sekä Järviselle että Torna-Parikalle Japanin matka oli ensimmäinen ja he kehuivat japanilaisia rauhallisiksi, kohteliaiksi ja ystävällisiksi ja ihmettelivät, miten siistiä siellä oli. Järvisen aikataulu oli tiukasti sidottu kokouksiin, mutta hän oli tyytyväinen, että ehti käymään Tokiossakin. Hannele Järviselle tämä yleiskokous  oli jo kuudes.

– Japani oli hieno uusi kokemus, mutta hienoin matka oli 2006 Australiaan. Se oli oikein seikkailu.

Torna-Parikka oli yleiskokouksessa ensimmäistä kertaa ja hänen nimikyltissäänkin luki ”ensikertalainen”, mikä on hyvä asia. Näin on helpompi tutustua muiden maiden edustajiin ja luoda verkostoa. Osallistujia 64:tta kertaa järjestetyssä yleiskokouksessa oli 53 maasta.

– Zonta International Convention järjestetään kahden vuoden välein. Yleiskokouksessa valitaan seuraavan kauden virkailijat, katsotaan, miten päättynyt kausi on mennyt, päätetään alkavan kauden tavoitteista, projekteista, budjetista ja sääntömuutoksista, Järvinen konkretisoi.

– Nyt päätettiin yksimielisesti jatkaa Zonta says No -kampanjaa, jonka keskeinen tavoite on ehkäistä naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta. Kansainvälisistä palveluprojekteistamme kaksi jatkuu: Nigerissä alkanut ja nyt useisiin Afrikan maihin sekä Intian niemimaalle laajentuva Ending Child Marriage, jonka tavoite on lapsi-avioliittojen ehkäisy sekä toinen Let Us Learn Madagaskar, jonka tavoite on tyttöjen koulunkäynnin mahdollistaminen.

– Uutena projektina on Jordaniassa toimeenpantava Eid be Eid eli Käsi Kädessä, jossa autetaan Syyrian pakolaisnaisia hankkimaan itselleen ammatti. Stipendirahastoihimme on lisätty uutena Women in Technology Scholarship, josta jaetaan stipendejä informaatioteknologiaa ylipistossa opiskeleville tai vas-taavia opintoja suorittaville.

Tavoitteena on kahden toimintavuoden aikana saada kasaan 5,3 miljoonaa dollaria.

Seuraava yleiskokous järjestetään Chicagossa 2020, vaikka yleensä yleiskokous pidetään joka toinen kerta Euroopassa. Tällä kertaa tehdään poikkeus, koska Chicagossa perustettu järjestö täyttää ensi vuonna sata vuotta. Vuonna 2022 yleiskokous järjestetään Hampurissa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide