Haminan talousalueen uutislehti

Rakentamiseen tulee laatua kun ammattitaitoa vaaditaan

Rakennus-, LVI- ja kiinteistöalalla toimiva, henkilöpätevyyksien toteamiseen ja kehittämiseen keskittyvä yritys FISE ylläpitää alan toimijoiden pätevyysrekisteriä. Haminan rakennusmestariyhdistyksen puheenjohtaja Jari Harju sanoo, että etenkään kunnallisessa rakentamisessa ei FISEn tarjoamia palveluja osata hyödyntää juuri mitenkään. 

– Rakentamis- ja kiinteistöalalla toimivien järjestöjen omistaman FISE:n  pätevyysrekisterin hyödyntäminen valittaessa hankkeisiin suunnittelijoita, rakennuttajia ja valvojia säästäisi monelta murheelta ja toisi jokaiseen työvaiheeseen viimeisintä osaamista. Osaamiseen kannattaa aina panostaa, sanoo Harju. 

– Uusien määräysten sisäistäminen ei ole konkareillekaan pikku juttu, vaan pätevyyden hankkiminen edellyttää aina kursseista ja kokeista selviytymistä. 

Harjulla itsellään on FISEn myöntämät pätevyydet talonrakennustyön valvomiseen, rakennuttamiseen ja poikkeuksellisen vaativien kosteusvaurioiden korjaustöiden johtamiseen. 

On Haminassakin herätty, sillä Haminan kaupungin vt. tilapalvelupäälliköllä Ulla Enamo-Postilla on FISEn leimaama rakennuttamisen ammattilaisen todistus.  

– On tilaajankin etu, kun rakentamisessa turvataan ajantasaiset tiedot omaavia asiantuntijoita. Tilaajien tulisi vaatia ajantasaista osaamista kaikilta rakentamisen osapuolilta, jolloin olisi paremmat mahdollisuudet päästä hyvään lopputulokseen, arvioi Harju.  

Linnoituksen päiväkodin muovimatoilla päällystettyjen lattioiden aiheuttamat sisäilmaongelmat eivät ole yksinkertainen juttu. Rakentaja on toiminut juuri suunnittelijan ohjeiden mukaan. 

– Laatu maksaa aina, mutta kun kunnissa päätökset tehdään usein pelkän tarjoushinnan perusteella, on suuri vaara mennä metsään. Kun raha edellä rakennetaan, parhaat eivät tule aina valituiksi. 

Muovimatolla päällystettyjä betonilattioita on Suomessa tutkittu 1990-luvulta lähtien. Ruotsissa muovimaton liimaaminen suoraan betonilaatan päälle kiellettiin rakennusmääräyksissä viime vuonna. Maamme suurista rakentajista mm. Skanska on ilmoittanut, ettei sen kohteissa enää käytetä muovimattoa. 

Haasteina ovat edelleenkin betonin kuivumisajat, jotka on mitoitettu liian lyhyiksi. 

Harju muistuttaa, että juuri Linnoituksen päiväkodin suunnittelijan valinnassa huomiota herätti tarjousten suuri hintahaarukka. Voittanut tarjous oli kirkkaasti halvin. 

– Poikkeuksellisen halpa ja hyvä ovat useimmiten eri paketeissa. Myös päiväkodin rakennussuunnittelu oli muista tarjouksista poikkeavan edullinen. Ongelmatilanteissa on aina ratkaistava, kuuluuko vastuu suunnittelijalle, rakentajalle vai rakennuttajalle eli tilaajalle, tuumii Harju. 

Rakentajien ammattitaitorekisteri sekä virhepankki löytyvät  sivuilta www.fise.fi.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli