Haminan talousalueen uutislehti

Taivaanraapijat siirtää Tuurin teoksen näyttämölle

Taivaanraapijat on tarina kylmäpäisistä suomalaismiehistä New Yorkin pilvenpiirtäjätyömaalla 1900-luvun alun New Yorkissa. Päähenkilö Jussi Ketola oli muuttanut tuhansien maanmiestensä lailla Suomesta Amerikkaan vuonna 1907 liittyen suomalaismiesten joukkoon, joka rakentaa silloisen maailman korkeinta rakennusta, Metropolitan Life -pilvenpiirtäjää.  

Pariinsataan metriin yltäneillä rakennuksilla työskentelivät vain huimapäiset mohawk-intiaanit ja suomalaiset. Suomalaiset pelkäsivät kuollakseen, mutta rahaa piti saada elantoon. 

Perjantaina 17.8. Taivaanraapijat-musikaali on ensi-illassa Hamina Bastionissa. Antti Tuurin kirjoittamasta Pohjanmaa-trilogiasta musikaalin kirjoitti haminalainen Jalle Niemelä, joka myös ohjaa musikaalin. 

– Valmista on. Viime viikolla vedimme ensimmäiset läpimenot ja hyvältä näyttää, mutta on tähän muutamat hikipisarat puserrettu, sanoo ohjaaja Jalle Niemelä. 

Niemelän johtama yli 30 hengen työryhmä aloitti harjoitukset Neuvottomasta vuokraamastaan teollisuushallista, jonne rakennettiin pilvenpiirtäjän rakennustyömaa. 

– Aloitimme ajoissa ettei tule lopussa kiirettä. Teollisuushallin vuokraaminen oli oivallinen ratkaisu, sillä meillä on koko ajan ollut optimaaliset harjoitteluolosuhteet. Halli on viileä ja vastaa kaikuominaisuuksiltaankin Bastionia. 

Kirjailija Tuuri kävi keväällä tutustumassa musikaaliprojektiin. Mies myhäili tyytyväisenä, samoin myhäili musikaalin säveltäjäkaksikko Esa Kaartamo – Kari Pyrhönen. 

– Iso hanke tämä on. 18 näyttelijän lisäksi meillä on kuuden muusikon bändi ja päälle vielä muu tuotantokatras. 

Taivaanraapijat on ollut ennakkomyynnissä jo hyvän aikaa (www.lippu.fi). Suurempaa yleisöryntäystä ei toistaiseksi ole lippuluukuille syntynyt. 

– Talous on tässä taiteen ohella toinen haaste. Saimme pienen tuen Työväennäyttämöitten liitolta, mutta sekä Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto ja Haminan kaupunki näyttivät tyhjää, kertoo ohjaaja Niemelä. 

Taivaanraapijoissa Ketolan Jussin roolissa on Olle Tepponen, Victor Seppälää esittää Keijo Kumanto. Pierre Le Brunin tekee Haminan teatterin konkari Raimo Kaistala. 

Muissa rooleissa ovat Minna Suomi, Tuuli Immonen, Piia Jussila, Pekka KolsiOlli-Tapio LaaksoMarkku Porkka, Jan Mykkänen, Juha-Pekka Putkonen, Katri Torro, Hilppa Lampi, Timo Saanila, Maria Urpalainen sekä Joanna ja Julia Hammarberg.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli