Haminan talousalueen uutislehti

100-metrisen lippusalon perustustyöt käynnistyneet

Saudi-Arabian Jeddassa lippu liehuu 171 metrissä. Lippusalko on suomalaisyrityksen ADS Finlandin toimittama konstruktio.

Haminan suurlippu liehuu vuodenvaihteeseen mennessä. 100-metrisen lippusalon rakentamistöiden piti alkaa jo viikko sitten, mutta tällä viikolla perustusten paalutustyöt käynnistyvät.

100-metrinen, kartiomainen salko tehdään ruostumattomasta teräksestä. Salko kootaan 10-metrisistä osista Sibeliuskadun kentällä ja nostetaan sitten salon valmistuttua pystyyn paikalleen.

Itse salkourakan sai keravalainen ADS Finland Oy 322 500 euron tarjouksellaan. Perustukset tekee kotkalainen Rakennusliike Tommola Ky hintaan 185 000 euroa. Yhteissumma 507 500 euroa jää kaupunginvaltuuston myöntämän 580 000 euron lisämäärärahan alle, joten raha riittää.

Varsinaiseen budjettiin suurlipulle ja Lippumaailmalle osoitettiin jo 250 000 euron määräraha, jonka varassa on rakennettu Lippumaailmaa ja Lippupuistoa.

– Lippusalon perustustöiden piti alkaa jo viime viikolla, mutta alihankkijamme paalutusfirma ei saanut kalustolleen ajoissa Ely-keskukselta siirtolupaa. Paalutustöihin päästiin sitten tiistaina iltapäivällä, sanoo työpäällikkö Tuomas Tommola Rakennusliike Tommola Ky:stä.

Keravalaisella ADS Finland Oy:llä on kokemusta vastaavista salkourakoista.

– Olemme aikaisemmin rakentaneet Etelä-Sudaniin 100-metrisen lippusalon. Saudi-Arabian Jeddaan teimme 171-metrisen salon, joka oli työnä vielä hieman haastavampi. Vastaavia lippusalkoja valmistaa lisäksemme koko maailmassa pari muutakin yritystä, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Kari Hyrkäs.

10-metriset kartion osat liitetään toisiinsa kitkaliitoksella hydraulisesti prässäten osittain sisäkkäin, jolloin työmaalle on toimitettava teräskartiota noin 118 metrin verran. Liitoskohdat vahvistavat vielä salon rakennetta. Tyvestä salon kartion halkaisija on 2 metriä kaventuen huippua kohti. Kun kartion seinämän paksuus on huipulla 10 millimetriä, tyvessä paksuutta on 22 millimetriä.

Pelkkä salko painaa 100 tonnia.

– Perustukset tehdään sen mukaan. Peruskallioon paalutetaan 12 teräsputkipaalua, joiden päälle tulee 200 m3:n verran betonia. Perustuksen pitää kestää väännöt, jota salosta tulee kovilla tuulilla, sanoo Haminan kaupungininsinööri Matti Ruoti.

Lippusalko maalataan Suomen lipun väreihin.

Valmistuttuaan lippusalko on Suomen korkein ja myös lippu on Suomen ja maailman suurin suomenlippu.

– Lipun mitat määrittyvät suoraan Suomen lippulaista. Siten suurlipulle tulee korkeutta 16,7 metriä ja leveyttä 27,3 metriä. Koko vastaa suurinpiirtein koripallokenttää, arvioi Ruoti.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli