Haminan talousalueen uutislehti

Mikään ei voita läskisoosia ja pottuvoita

– Tarkoituksena on hetkeksi pysähtyä yhdessä, sanovat Saviniemen hoivakotehin kuuluvan Lehmuskodin hoitajat Arja Marin ja Anne Puranen.

– Asukasiltamissa paitsi viihdytään yhdessä kiireettä, myös keskustellaan avoimesti ja turvallisesti asukkaiden ja omaisten kanssa, ja vastaanotetaan niin ruusut kuin risutkin. Palautteen saaminen on tärkeää.

Asukasiltamat on kehitysidea, jonka Arja ja Anne ovat toteuttaneet osana kaupungin kaikkia toimialoja koskevaa sisäinen kehittäjä-koulutusta.

– Tavoitteena on, että kehitämme ja toteutamme kukin omissa yksiköissämme ideoita, joista on hyötyä omassa työssämme. Me olemme töissä teidän kotona. Meille on tärkeää, että jokainen tuntisi olonsa täällä mahdollisimman kotoiseksi.

– Ihanasti sanottu. Tuntuu hyvältä, että asukkaiden viihtymistä ja toiveita pidetään tärkeinä, totesi Pauliina Purho, jonka mummi Airi Holanti sai esittää toivomuksensa ensimmäisen asukasiltaman suhteen.

Iltamat on tarkoitus järjestää kuukausittain, aina vuorollaan kunkin asukkaan toiveita kuunnellen. Ensimmäisiin iltamiin oli kutsuttu mukaan omaisia, ja ohjelmassa oli yhteisen läskisoosi-aterian lisäksi yhteislaulua Mika Harjulan ja harmonikan säestyksellä.

Mutta illan kohokohta, hyvänmielen ja kielenkantojen kirvoittaja oli ehdottomasti ruoka.

Yhteisen pöydän ääreen kokoontuivat asukkaat, omaiset ja henkilökunta nauttimaan illallista, joka koostui Airi Holannin toiveruuista:

– No mie toivoin läskisoosii ja perunoi, niin on mummot tyytyväisii. Ja kylläpä olikin hyvää, jo yksistään se tuoksu! Kaikki oli ihan priimaa.

Airi, jos kuka ymmärtää hyvän ruoan päälle. Nuorempana hän teki usein pitoruoat ystävien ja tuttujen juhliin. Myös lapset ja lapsenlapset ovat saaneet Airilta opastusta hyvän ruoan laittoon.

Asukasiltamien illallisessa hienointa on, että sen ovat Arja Marin ja Anne Puranen valmistaneet alusta lähtien itse. ”Viirulihaa” lukuunottamatta tarveaineet löytyivät talosta.

Hoitajat kokkailevat ajan salliessa muulloinkin; iltavelli kiehuu usein Lehmuskodin omalla liedellä, ja yövuorossa saatetaan leipoa sämpylöitä aamiaiselle tai pullaa päiväkahville. Lapsuudesta asti tutut ruoan tuoksut ja maut saavat olon kotoisaksi.

Arja ja Anne kannustavat muitakin toteuttamaan työssään itselle tärkeitä asioita:

– Tietystikään kaikki eivät ole jauhopeukaloita tai eivät halua laittaa ruokaa. Eikä tarvitse, jokainen voi omalla persoonallaan tehdä sitä, mistä itse nauttii ja millä haluaa tuottaa hyvä mieltä toisille. Ei tämä kuitenkaan mitään rakettitiedettä ole, vaan aitoa kohtaamista ihmisten kesken.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli