Haminan talousalueen uutislehti

Rakinkotkasta haetaan viikinkien asutuksen jälkiä

Luontomatkailuun panostava haminalainen Pertti ja Virpi Illin matkailuyritys Vimpa Islands on tuonut markkinointiinsa uutena juonteena viikinkiajan. Ensimmäiset vihjeet viikinkien 700-luvun vierailuista juuri Illien perinnematkailukohteessa Rakinkotkassa Illit saivat jo yli viisi vuotta sitten Rakinkotkassa vierailleen venäläisen kulttuuriyhdistyksen väeltä.

– Kronstadtista tulleet venäläiset vieraamme olivat viikinkiaiheesta hyvin perillä ja he toivat Rakinkotkaan viikinkiaiheisen paalunkin. Siitä lähtien olemme kypsytelleet viikinkiteemaa, kertoo Pertti Illi.

Viikinkien historiaan jo yli 20 vuotta perehtynyt kansanedustaja Pertti Salolainen oli kronstadtilaisten kanssa samoilla linjoilla: Rakinkotka on suurella todennäköisyydellä ollut viikinkien matkareitin varrella välisatamana purjehdittaessa kohti itää.

– Suomenlahdella viikingit rantautuivat ensin Ahvenanmaalle, josta jatkettiin idänretkille rannikkoa pitkin linjaa Hiittinen, Hanko, Porkkala ja Kotkan rannat. Haminan ja Kuorsalon ohitettuaan viikingit jatkoivat Laatokalle ja edelleen jokia pitkin Venäjälle ja aina Mustallemerelle saakka, kertoi Rakinkotkassa vieraillut Salolainen.

880-luvulla viikingit olivat Novgorodissa, jossa viikinkipäällikkö Rurik sai kutsun ryhtyä alueen heimojen kuninkaaksi. Oltiin Venäjän valtion alkulähteillä.

– Stara Ladoga Laatokan etelärannalla oli suuri viikinkien keskuspaikka. Todisteita viikinkien asutuksesta on runsaasti myös esimerkiksi Ulvilassa, jossa 700-luvulla sijaitsi merisatama. Suomesta on löytynyt enemmän viikinkimiekkoja kuin esimerkiksi Irlannissa ja Iso-Britanniassa sijainneilta viikinkiseuduilta.

Viikingit herättivät Suomenlahdelle saavuttuaan inhoa ja kauhua. Miehet vaiennettiin ja naiset vietiin hyvänä kauppatavarana Venäjälle.

– Viikinkien ryöstömatkat alkoivat 700-luvulla. Osa suurina joukkoina Iso-Britanniaan ja Irlantiin saapuneista viikingeistä sopeutui paikalliseen  väestöön. Syntyi sekaliittoja paikallisten kelttien kanssa, tietää Salolainen.

Salolaisen sekä Kronstadtin kulttuuriyhdistyksen innostamana Illit ovat nyt nostaneet viikingit pöydälle. Viimeisen sykäyksen antoi syksyinen vierailu Moskovan matkailumessuilla.

– Silloin päätimme itäisen Suomenlahden ensimmäisen viikinkisaaren perustamisesta Rakinkotkaan. Viime joulukuussa järjestimme Rakinkotkassa ensimmäiset viikinkipeijaiset, kertoo Pertti Illi.

Maineeltaan sotaisten viikinkien historiasta riittää kerrottavaa. Rekvisiittana on miekkoja, kilpiä ja kypäriä. Pietarista Illit ovat tilaamassa viikinkivenettä.

– Rakinkotkassa tarjottavalla ruoalla on suuri merkitys tunnelman luomisessa. Yli 1000 vuoden takaisten ruokatottumusten hakemisessa on ollut työtä!

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli