Haminan talousalueen uutislehti

Aleksin vaikea vuosi toikin huipputuloksen

Haminalaisen Aleksi Lepän kaksi kultamitalia Etelä-Korean MM-kisoissa hätkähdytti. 24-vuotias Leppä on toki kuulunut ampujiemme kansalliseen kärkeen jo vuosia, mutta kansainvälisen tason täysosumaa ei ole aikaisemmin tullut. Ennen Etelä-Koreaa parhaina saavutuksina ovat olleet 10:s sija maailmancupin ilmakiväärissä ja 12:s sija pienoiskiväärin makuukilvassa viime kesältä.

Leppä tunnustaa, että suurmenestys tuli yllätyksenä:

– Rankkojen opintojen sovittaminen harjoitteluun ja kansainväliseen kilpailuohjelmaan on ollut haastavaa. Urheilijana tämä on ollut minulle kova vuosi, kertoo toista vuotta Maanpuolustuskorkeakoulussa kadettina opiskeleva ampuja.

Puskista ei ammunnassakaan huipulle loikata. Aleksi läksi ammunnan pariin isänsä mukana jo pikkupoikana ja kansallista menestystä tuli heti poika- ja juniorivuosina. Nuoren miehen tavoitteet ovat kuitenkin vielä korkeammalla. Tokion 2020 olympiakisojen paikoista on kova kilpailu.

– Ensi vuonna olympiapaikkoja on jaossa maailmancupin neljässä kilpailussa sekä EM-kisoissa. Ohessa on hoidettava myös opiskelut.

Aleksi Lepän MM-tittelit tulivat vakiokiväärillä ja vapaakiväärin täysottelussa. Lajit eivät kuulu olympiaohjelmaan lainkaan. Olympiapaikkoja Leppä tavoittelee ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä.

– Vakio- ja vapaakiväärikilpailujen järjestäminen on vaativaa, sillä tarjolla on yhä vähemmän lajeihin soveltuvia ratoja. Kiväärit putosivat pois jo Moskovan 1980 ohjelmasta, tietää Marko Leppä, Aleksin isä ja valmentaja.

Aleksin MM-menestyksillä on ampujapiireissä kiistaton arvo, sillä kaikki maailman parhaat ampujat osallistuivat myös MM-kisat päättäneisiin lajeihin.

Isä-valmentajalla on selkeä arvio syistä, jotka nostivat Aleksin kärkeen:

– Monien huippuampujien tuuliluku petti Etelä-Korean haastavissa oloissa, juuri tuulten haistelu on ennenkin ollut yksi Aleksin vahvuuksista, siihen hän on oppinut ammuttuaan paljon Hälvälän radan tuulissa, paljastaa Marko Leppä.

Aleksin tähtäin on nyt olympiapaikkojen jahtaamisessa:

– Oma perustaso pitää saada niin korkealle, että hyvänä päivänä on mahdollisuudet täysosumaan. Vaikka piste-erot maailman huippuihin ovat pieniä, loikka on kuitenkin suuri, se tulee vain onnistumisten kautta, arvioi Aleksi.

Valmentaja-isä seurasi Aleksin ammuntoja koti-Suomessa monitoriyhteyden välityksellä laukaus laukaukselta.

– Ensimmäisen voiton jälkeen uskalsin odottaa Aleksilta vapaakiväärin täysottelussa sijoitusta 1–5 väliin. Yksi kultamitali poisti loputkin paineet ja Aleksin hämmentävä 3 pisteen voitto seuraavista irtosi omalla ennätystuloksella.

Urheilijan nouseminen maailman huipulle Suomesta on kova temppu. Kun esimerkiksi muiden maiden huippuampujat ovat täysiä ammattilaisia valtion palkkalistoilla, Suomessa keikutaan määräaikaisten tukien ja pätkätöiden varassa.

– Puolivaloilla kisaaminen kansainvälisellä tasolla on kova haaste suomalaisille urheilijoille lajissa kuin lajissa. Muualla valtioiden panostukset urheiluun ovat aivan eri tasolla, tietää Marko Leppä.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide