Haminan talousalueen uutislehti

Husula vaatii ratkaisua koulun sisäilmaongelmaan

Husulan koulun vanhempaintoimikunta on vedonnut useilla kirjelmillä Haminan päättäjiin. Vaatimus on, että Husulan koulun oppilaat siirretään vakavista sisäilmaongelmista kärsivästä koulutalosta välittömästi terveisiin väistötiloihin koulun purkamisen ja uuden koulun rakentamisen ajaksi. Vanhempaintoimikunnan mielestä koulun sisäilmatilanteen seuraaminen ei enää riitä, sillä tutkimukset ovat osoittaneet kiistattomat ongelmat. Nyt tarvitaan toimia tilanteen korjaamiseksi.

Oy Insinööri Studion koulun sisäilmasta keväällä 2017 tekemä raportti toteaa, että koulurakennuksen rakenteissa on mm. sädesientä. Tämä aktinobakteeri on todettu terveydelle erittäin vaaralliseksi. Koulun henkilöstölle on tehty sisäilmakysely helmikuussa, mutta vastaavaa tutkimusta ei ole tehty oppilaille. Koulussa on vanhempaintoimikunnan mukaan luokkia, joiden ei pitäisi olla enää edes käytössä, silti lapset opiskelevat näissä tiloissa päivittäin.

Koulun rakenteissa olevat laajat mikrobivauriot, merkkiainekokeissa havaitut epätiiveydet sekä linoleum-matoista emittoituvat päästöt muodostavat kiistatta sairaan ympäristön, jossa koulun oppilaat sekä henkilökunta joutuvat työskentelemään.

– Oireisiin törmäämme päivittäin lastemme palattua kotiin koulusta. On ärsytysyskää, flunssakierrettä, pahaa oloa, päänsärkyä, mahaoireilua ja äänen käheyttä. Iho-oireet, nuha, nuhaongelmat, nenäverenvuot, väsymys, silmien kirvely, silmien kutina, vuotaminen ja punoitus ovat muita oireita, sanoo Karoliina Hasu koulun vanhempaintoimikunnasta.

– Ristiallergian paheneminen, korvakäytävän punoitus, kurkkuoire, raskaampi hengittää, aivastelu, ilman riittämättömyys, krooninen virtsatietulehdus ovat muita oireita. Oppilaita on myös tällä hetkellä PEF-mittauksissa astmaepäilyn takia, ja kas: oppilaiden ja opettajien kesäloman aikana oireet katosivat. Koulujen alkaessa oireet palasivat välittömästi.

Husulan vanhempaintoimikunta vaatii nopeaa päätöstä väistötiloista, jotta lapset sekä koulun henkilökunta saadaan terveisiin tiloihin.

– Koululakko on ollut esillä vanhempaintoimikunnassa yhtenä vaihtoehtona, mutta mieluummin haluaisimme edetä hyvässä hengessä ja yhteistyössä päättäjien kanssa, sanoo Hasu.

Vanhempaintoimikunnassa on ollut paljon keskustelua sisäilmaongelmien takia koulunvaihtoa suunnittelevista perheistä, sillä oireilevien lasten arki voi olla hyvinkin uuvuttavaa oireiden luonteesta riippuen.

– Husulasta on oppilaita jo vaihtanut koulua sisäilmaoireilun takia. Koulun vaihdon yhteydessä oireilu on oppilailta hävinnyt, tietää Hasu.

Koulun vaihto ei ole perheelle eikä etenkään lapselle pikku juttu. Se, että Husulan koulusta lähtisi oppilaita enenevässä määrin muihin Haminan kouluihin, ei palvele myöskään keskeneräistä kouluverkkoselvitystä.

Mikään ei tietenkään mene oman lapsen terveyden edelle. Uuden koulun rakentaminen ei tapahdu hetkessä, vaan projekti tulee olemaan pitkä.

– Tämän vuoksi vaadimmekin väistötiloja, jotta koululaisten sekä koulun henkilökunnan  altistaminen loppuisi mahdollisimman pian. Perusopetuslain mukaan lapsilla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön!

Haminan kaupungin terveystarkastaja on Husulan koulun tilanteesta tietoinen, mutta hänen mielestään tilanne ei ole riittävän vakava oppilaiden siirtämiseksi väistötiloihin.

Tahtotila ongelmien ratkaisemiseen on vahva

Maanantaina Husulan ja myös Uuden Summan koulujen sisäilmaongelmia pohdittiin valtuustoseminaarissa hyvässä ja rakentavassa hengessä. Haminan kaupunginvaltuusto päätti viime maaliskuussa uuden koulun rakentamisesta Husulaan sekä Haminan läntiselle alueelle. Nyt hankkeet ovat etenemässä.

– Keskustelu iltakoulussa oli hyvää ja ratkaisuhakuista. Tahtotila oli, että päättäjät ovat valmiita nopeisiinkin ratkaisuihin, sanoi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Titta Erkkilä (sd).

Husulan uuden koulun hankesuunnittelussa yhtenä vaihtoehtona arvioidaan vuokrattavan moduulikoulun mahdollisuudet toimia uutena Husulan kouluratkaisuna erityisesti tilojen toimivuuden ja muunneltavuuden, rakennustekniikan, kustannusten ja toimitusaikataulun näkökulmista. Vastaavia kouluratkaisuja on toimitettu eri puolille Suomea.

Valmistelussa on myös lakkautetun Summan koulun uudelleenkäyttöönotto väistötiloina tammikuussa 2019, jolloin koulunkäynti Husulassa loppuisi vuodenvaihteeseen mennessä. Summan kouluun mahtuu noin 120 oppilasta ja tavoitteena on noin 40 oppilaan sijoittaminen muihin kouluihin.

– Vuosikausia näitä ongelmia ei voi hautoa, sanoi Erkkilä viitaten Keskuskoulun ongelmiin, joita pyöriteltiin liki 10 vuotta ennenkuin saatiin ratkaisuja aikaan.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli