Haminan talousalueen uutislehti

Vaaleilta vältyttiin – 16 nuorta tarjolla Haminan nuorisovaltuustoon

Haminan nuorisovaltuustoon ilmoittautui syyskuun loppuun mennessä 16 nuorta. Lakisääteisten vaalien järjestämiseen olisi vaadittu yli 19 nuoren halukkuutta.

Haminan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Mimi Korjus näkee asiassa hyviä ja huonoja puolia:

– Huono juttu on se, ettemme päässeet vielä nyt näyttämään nuorille, miten edustuksellinen demokratia toimii vaaleissa. 16 nuoren määrä on kuitenkin historiamme suurin, se on ilman muuta hieno ja hyvä juttu, arvioi Korjus.

– Nyt meillä on sopivan kokoinen ryhmä aktiivisia nuoria, joille kaikille löytyy sopivia tehtäviä.

Kaikissa oppilaitoksissa nuorisovaltuusto ei juurikaan sytyttänyt:

– Pappilansalmen koulussa ja Haminan Ekamissa innostus jäi vajaaksi. Sensijaan lukiolaiset ja Vehkalahden oppilaat Ruissalossa ovat hienosti mukana. Erityisesti Ruissalossa on positiivinen kierre tuonut uusia nuoria mukaan toimintaamme.

13–19-vuotiaat nuoret voivat kuulua nuorisovaltuustoon, jonka toimikausi Haminassa on kaksi vuotta. On kuntia, joissa nuorisovaltuusto valitaan vaaleilla, mutta on myös kuntia, joissa nuorisovaltuuston tehtäviä hoitaa vain viiden nuoren ryhmä.

Haminassa nuorisovaltuuston edustajilla on kaksi paikkaa kaupunginvaltuustossa sekä paikat eri valiokunnissa. Toistaiseksi vain kaupunginhallituksen ovet ovat vielä pysyneet kiinni.

– Haminassa asiat ovat hyvässä mallissa, sillä Suomessa on kuntia, joissa nuorilla ei ole mitään asiaa päättäjien kammareihin.

Haminan nuvan varapuheenjohtaja Santeri Simonen hyvästelee nuvalaiset vuodenvaihteessa yli-ikäisenä. Tammikuun alussa nuorimies astuu suorittamaan palvelustaan Varusmiessoittokuntaan tekniikka- ja mediavarusmiehenä.

– Koulujen oppilaskunnat tulisi saada paremmin sitoutettua mukaan nuvan sidosryhmänä. Laajassa toimikentässämme on runsaasti asioita, jotka voisivat kiinnostaa, sanoo Simonen.

Haminan nuvalla on hyvä maine Suomen nuorisovaltuustojen liitossa. Haminalaisten keväällä 2017 järjestämä liiton Aktiivipäivät ABC sai liitolta sekä osallistujilta kiittävät arviot.

– Haminalaisten järjestämiä Aktiivipäiviä pidetään esimerkkinä tapahtumasta. Siitä meille tullut palaute on ollut pelkästään kiittävää, paljastaa Simonen.

Haminan uusi nuorisovaltuusto järjestäytyy ensi tammikuussa. Puheenjohtajiston valinnan lisäksi nimetään nuvan edustajat kaupunginvaltuustoon, valiokuntiin ja muihin tehtäviin.

– Haminan nuvan perususkottavuus on erinomainen. Sen pohjalle on hyvä rakentaa tulevaa. Nuorisovaltuuston toiminta ei ole koskaan valmista, kehitymme koko ajan erinomaisen ohjaajamme Hanna-Kaisa Lähteen opastuksella, sanoo puheenjohtaja Korjus.

– Nuva on kaupungin nuorten oma poliittisesti sitoutumaton Hamina-puolue, nuorten ikioma edunvalvoja, joka pyrkii osallistamaan nuoret kotikaupunkimme päätöksentekoon, tiivistää Simonen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide