Haminan talousalueen uutislehti

Maanpuolustustahto on kovassa kurssissa

125 haminalaista vuonna 2000 syntynyttä nuorta miestä osallistui Puolustusvoimien Kaakkois-Suomen aluetoimiston järjestämiin kutsuntoihin Haminassa. Määrä oli normaalia suurempi johtuen suuresta ikäluokasta. Vuosi sitten Kaakkois-Suomen alueelta oli kutsunnoissa 1 100 nuorta miestä. Nyt kokonaismäärä on lähes 1 700.

– Maanpuolustustahdostamme kertoo sekin, että tavallista suurempi oli myös varusmiespalveluun haluavien naisten määrä Kaakkois-Suomen alueen valintatilaisuudessa, joka pidettiin jo huhtikuussa. Palvelukseen haki 104 naista, joista 97 kelpuutettiin, kertoo aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Saku Muona.

Kutsuntatilaisuudet järjestetään alueen kaikissa kunnissa, kiertue starttasi Taipalsaarelta 21.8.

– Puolustusvoimat kouluttaa yli 70 % Suomen miehistä erilaisiin maanpuolustustehtäviin. Useimmissa maissa ei yleistä asevelvollisuutta ole lainkaan, Ruotsissakin ollaan vuosien tauon jälkeen harkitsemassa paluuta yleiseen asevelvollisuuteen, sanoi Muona.

– Suomessa on perinteisesti hyvin voimakas maanpuolustustahto! Harrastakaa liikuntaa, pitäkää itsenne kunnossa! Silloin nautitte varusmiesajastanne enemmän, sanoi everstiluutnantti Muona kutsuntojen nuorukaisille.

Haminassa kaksipäiväisessä tilaisuudessa oli perinteisesti paikalla sotaveteraani, poliisin ja kirkon edustajat. Kaupungin tervehdyksen tilaisuuksiin toi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Inkeroinen-Lalu, joka näki varusmiespalvelun oikeutena, ei velvollisuutena.

– Johtamistaidon ohella saatte varusmiespalvelusta oivalliset opit sosiaaliseen kanssakäymiseen. Teillä on oikeus palvella Suomen Puolustusvoimissa, sanoi Inkeroinen.

18-vuotiaat Veikko Viitala ja Kasimir Vuori odottivat rauhallisina kutsuntatilaisuuden alkamista. Molemmilla oli selvät suunnitelmat ja tavoitteet sotilasurilleen:

– Johtajakoulutus on tärkein asia, jota tavoittelen. Pyrin siis RUK:hon, ilmoitti Ekamista ensi vuonna konemestariksi valmistuva Viitala.

– Palveluspaikkana minulla on kaksi vaihtoehtoa. ­Jollen pääse Uttiin helikopteri- ja hävittäjämekaanikoksi, palveluspaikkani on Upinniemen laivastossa.

– Samansuuntaiset tavoitteet ovat minullakin. Johtajakoulutus on ykköstavoite ja ykköstoiveena on päästä suorittaman varusmiespalvelu Upinniemen laivastossa, ilmoitti Vuori.

Ennen kutsuntatilaisuuksia nuorukaisilla on tilaisuus esittää omat toiveensa palveluspaikasta:

– Yleensä sijoituspaikaksi tulee jompi kumpi toivotuista. Kaukana takana ovat ajat, jolloin nuorukainen vain määrättiin palvelukseen haluja kyselemättä, kertoi majuri Mika Haikala  aluetoimistosta.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli