Roskiksessa tuskin kukaan nukkuisi vapaaehtoisesti.

 

YK:n kansainvälistä päivää köyhyyden poistamiseksi vietetään vuosittain ja Suomessa tuona päivänä on vuodesta 2012 järjestetty Asunnottomien yö -tapahtumia. Haminassa tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Ohjaamon hankevastaava Irina Kujanpää luonnehti, että tapahtumalla haluttiin ensisijaisesti tuoda esiin se tosiasia, että asunnottomia on myös Haminassa, vaikka asunnottomuus ei näy katukuvassa.

– Ohjaamossakin olemme jo kohdanneet asunnottomuutta, vaikka Ohjaamo avattiin vasta puolisen vuotta sitten. Asunnottomina ovat siis myös nuoret ja siksi halusimme nostaa asunnottomien ongelmat esiin, sanoo Kujanpää.

Haminan Sininauhan tilastoissa oli viime vuonna 67 asiakkuutta. Yksi asiakkuus voi tarkoittaa yksinäistä ihmistä, pariskuntaa tai perhettä. Ja asunnottomia voi olla tätäkin enemmän. Esimerkiksi päihteiden käyttö voi johtaa siihen, ettei pysty huolehtimaan vuokran maksusta. Jos on ollut pitkään laitoksessa, ei aina ole asuntoa, johon palata. Syynä voi olla myös pariskuntien eroaminen tai tulipalo. Yllättävät kriisit voivat johtaa kodin menettämiseen. Kodin menettäminen ei aina ole itsestä kiinni.

– Sininauha on ykköskohde, jonne ohjataan asunnottomat ja häätöuhan alla olevat. Sininauha auttaa sopivan asunnon etsimisessä, sanoo Kujanpää.

Ohjaamo on paikka, jossa alle kolmekymppisiä ohjataan elämässä eteenpäin. Myös arjen asioissa. Irina Kujanpää vinkkaa, että parempi tulla juttelemaan jo siinä vaiheessa, kun saanut häätöuhan, eikä vasta silloin, kun on joutunut kadulle. Palvelu on maksutonta.

Kujanpää toivoo, että päättäjätkin tunnistaisivat asunnottomien ongelmat ja voisivat miettiä, onko sellaisia asioita, joilla vallitsevaa tilannetta saataisiin parannettua. Olisi hyvä, jos olisi paikka, jonne voisi mennä yöksi, jos ei omaa osoitetta ole.

– Asunnottomien yö -tapahtumassa kävi viitisenkymmentä ihmistä. Etukäteen arvioitiin, että ensimmäistä kertaa järjestettyyn tapahtumaan tulisi 20 – 30 ihmistä. Odotukset siis ylittyivät ja ensi vuonna ollaan taas mukana.

Ohjaamossa sai tietoa asunnottomuudesta. Kesäpuistossa oli lämmittelytulet ja kävijöille oli tarjolla grillimakkaraa ja mehua.

– Toivottuja villasukkia tuli pitkin päivää tosi paljon. Ihmiset haluavat selvästi auttaa. Ensimmäiset sukkaparit löysivät käyttäjänsä jo tapahtumassa, Kujanpää sanoo.

Haminan Ohjaamon ja Sininauhan lisäksi tapahtuman järjestelyissä oli mukana myös Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Summa-hanke, etsivää nuorisotyötä tekevä Finders ja vapaaehtoiset. K-Supermarket Kanuuna ja M Jussin Market sponsoroivat tapahtumaan makkarat.

  • Slider image
  • Slider image

Asunnottomien yö -tapahtumassa hankevastaava Irina Kujanpää istahti Ohjaamon sohvalle, joka kuvasi kavereiden ja sukulaisten luona asuvien yöpaikkaa. Ulkona oli lisää demonstroituja yösijoja.

Ohjaamotyöntekijä Laura Luukkonen (vas.), työpajan ohjaaja Kati Posti ja vapaaehtoisena tapahtuman järjestelyissä mukana ollut Sanna Malm olivat iloisia, että päivän mittaan asunnottomille jaettaviksi oli tullut paljon villasukkia, parit lapaset, pipo ja kaulaliina.

  • Slider image
  • Slider image