Vauhtiin päästyään lippusalko nousi nopeasti. (Kuva: Ilmakuvauspalvelu Jarno Koivula)

Haminan suurlippu otti torstaina pitkän askeleen, kun 100-metrinen salko pystytettiin Sibeliuskadun kentälle. Alun perin salko piti pystyttää jo keskiviikkona, mutta kova tuuli esti aikeet. Suurlippu liehuu lippusalossa 100 metrin korkeudessa 3. joulukuuta.

Pietarilaisen Amira Group -konepajan valmistama salko tuotiin Haminaan edellisviikolla kymmenenä  yli 10 metrin kartiona, jotka sitten Sibeliuskadun kentällä liitettiin yhteen. Valmiina kentällä salon pystyttämistä odotti kotkalaisen Rakennusliike Tommolan urakoimat halkaisijaltaan 12-metriset perustukset, jonka pohjat ovat teräspalkkien varassa peruskalliossa.

Lippusalko koko komeudessaan maksaa 730 000 euroa. Salkoon liittyy tekniikka, jonka mukaan voidaan käsitellä valtavaa, noin koripallokentän kokoista lippua.

Haminan Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen huokui tyytyväisyyttä, kun 100-metrinen salko oli pystyssä.

– Juhlava tunne, kiteytti Kiljunen.

Kiljunen osoitti kiitokset myös lippusalon toimittaneelle ADS Finland Oy:lle:

– Asiat ovat toimineet yrityksen kanssa loistavasti. Lippusalon toimitus on edennyt aikataulun mukaan ja uskon, että yritys saa Haminan suurlipusta melkoisen referenssin itselleen, sanoi Kiljunen.

Kiljunen muistutti, että suurlippu on vain yksi osa Haminan Lippumaailmaa.

Jo toukokuussa on Haminan lipputornissa ensimmäisenä askeleena Suomen lipun tie –näyttely. Haminan lippupuistoa kaavaillaan kaupungin keskustan alueelle hyödyntäen myös meren rannan läheisyyttä. Ensivaiheessa Lipputornin puistoon nostettiin Pohjoismaiden ja Baltian maiden liput.

– Lippumaailman yhteyteen suunnitellaan informaatiotauluja ja digitekniikkaa, joiden kautta välitetään tietoa kunkin maan kulttuurista ja yhteiskunnasta. Lipun symboliikan kautta kerrotaan maan historiasta ja nykyisyydestä, sanoi Kiljunen.

– Haminan Lippumaailman keskukseen sijoitettava lippunäyttely on ainutlaatuinen lippujen historiaa ja käyttöä sekä heraldisia esineitä ja tunnuksia kuvaava kokonaisuus. Tavoitteena on interaktiivisuus ja elämysten kautta tuotettavat oivallukset ja tiedon välittyminen.

– Lippukeskuksen yhteyteen sijoitetaan myös  lasten lippuaiheinen leikki- ja askartelunurkka ja merirosvolaiva tunnuksineen. Keskuksessa on myös matkamuistomyymälöitä ja kirjapiste.

Kimmo Kiljunen elättelee myös paviljongin rakentamista Sibeliuskadun kentälle suurlipun läheisyyteen.

– Lippumaailmasta ja suurlipusta on vielä suuri ilo haminalaisille!

Ristiriitainen hanke puhuttaa Haminassa

100-metrisen salon pystyttäminen suurlipulle sai haminalaiset sankoin joukoin liikkeelle pystytystä seuraamaan. Epäröinti ja koko hankkeen järkevyys on noussut esiin lukuisissa puheenvuoroissa, mutta on toki heitäkin, jotka aidosti odottavat Lippumaailman suurlippuineen avaavan uuden tulevaisuuden Haminalle.

– Toivon, että hanke onnistuu ja saavuttaa sille asetetut odotukset. Demokratia on puhunut, sillä Haminan kaupunginvaltuustohan tämän on siunannut, sanoi haminalainen Hannu Järvinen seuratessaan 100-metrisen salon pystyttämistä.

Raimo Strömberg piti Lippumaailma-hanketta liian suurena Haminalle:

– Pienelle kaupungille liian iso hanke. Julkisuutta hanke on todella saanut, mutta tuoko se kaupungille euroja, pohti Strömberg.

– Aikanaan viime vuosituhannella Haminassa pohdittiin, lähteekö Orion vai ei. Nyt voimme pohtia, tuoko Lippumaailma ja suurlippu mammonaa vai ei.

Olavi Pekurinen seurasi 100-metrisen salon pystytystä autossa istuen.

– Julkisuutta hanke on tuonut Haminalle jo kuukausien ajan. Uskon ja luotan, että suurlippu ja Lippumaailma lisäävät merkittävästi Haminan vetovoimaa. Lomamatkat suunnataan Haminaan ensi kesänä, uskoi Pekurinen.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Lipputangon pystytyksestä vastasi pietarilaisyrityksen väki. Apuna oli kaksi Pekkaniskan nosturia.

Sirpa ja Hannu Järvinen.

 

Raimo Strömberg.

Olavi Pekurinen.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image