Haminan talousalueen uutislehti

Sopiiko vapaaehtoisuus mopokortin koulutukseen?

Mäkelän Autokoulu on keskittänyt toimintonsa Karhulaan, kertovat Juha (vas.) ja Olli Mäkelä.

Asetus mopokorteista astui voimaan 2010. Siitä lähtien kortin saadakseen kokelaalta edellytettiin kuusi tuntia autokoulun antamaa teoriakoulutusta, kolme tuntia ajoharjoittelua sekä hyväksytty ajokoe.

Kolaritilastot kaunistuivat nopeasti, kun mopokolareissa loukkaantuneiden ja menehtyneiden määrät puolittuivat.

Viime kesänä asetus sorvattiin uuteen muotoon. Kuusi teoriatuntia voidaan suorittaa virtuaalisina ja ajoharjoittelusta tuli vapaaehtoista.

– Autokoulut tarjoavat ajoharjoittelutunteja, mutta pakollisia ne eivät ole. Vastuulliset vanhemmat ovat tässä avainroolissa ja usein autokouluista haetaan vielä opetusta ajoharjoitteluun, sanoo liikenneopettaja Olli Mäkelä Mäkelän Autokoulusta.

Mäkelän Autokoulu on toiminut Haminassa yli 30 vuotta. Koulun ohjaksissa ovat veljekset Olli ja Juha Mäkelä, molemmat liikenneopettajia.

– Uusien mopokortillisten teoriataso ja liikenteen painotukset jäävät usein ohuiksi ilman asennekasvatusta. Ajotaidot on opittu kotipihoilla, mutta kasvavatko asenne ja vastuu kotioloissa, jatkaa Juha Mäkelä.

Mopokorttien läpimeno ei ole Ajovarman tutkinnossa enää lainkaan varmaa. Kun kokeiden onnistumisprosentti oli ennen kesäkuun asetuksen muutosta 83 %, nyt kokelaista kokeen läpäisee enää 36 %.

– Tutkintojen uusinnat tuovat korttiin aina lisäkustannuksia ja tässä vaiheessa lähdetäänkin usein hakemaan autokoulusta lisäoppeja. Liikenne ei ole helppo nakki, vajavaisesti koulutetun nuoren harteille kasataan liikaa vastuuta, arvioi Olli.

Mopokortteja havittelevia nuoria tulee yhä enemmän autokoulujen asiakkaiksi.

– 15-vuotias poika hallitsee laitteen muttei sisäistä liikenteen haasteita. Vanhempia ei kuunnella, mutta autokoulussa opettajaa kuunnellaan, miettii Juha.

Mäkelän Autokoululla on ollut Haminan ohella toimipiste myös Karhulassa. Nyt autokoulu sulkee Haminan toimipisteen ja toiminnot keskitetään Karhulaan.

– Asiakkaamme tulevat laajalta alueelta Miehikkälästä Pyhtäälle. Yhdessä toimipisteessä pystymme paremmin palvelemaan laajaa aluetta. On tämä myös taloudellinen ratkaisu.

Mäkelän Autokoulu luopui Haminan toimipisteestä liiketoimintakaupalla. Ostajana oli CAP-Autokoulu, joka on siirtänyt toimintonsa Mäkelän entisiin tiloihin Maariankatu 14:ään.

– Yrittäjän ei pidä pelätä muutoksia. Panostamalla Karhulan toimipisteen palveluihin meillä on resurssit tasokkaaseen koulutukseen. Simulaattorit ovat jo monissa autokouluissa, mutta meillä ajetaan oikeilla kouluautoilla, sanovat Mäkelän veljekset.

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli