Haminan talousalueen uutislehti

Votkaturistit lupaa naurattaa

Votkaturistit on suomalaista teatteriyleisöä vuosikymmenien ajan naurattanut komedia. Nyt ilonpitoon pääsevät myös haminalaiset, kun Haminan Teatterin Votkaturistit tulee perjantaina ensi-iltaansa.

Lappeenrantalainen kirjailija Aimo Vuorinen tuskin arvasi, millaiseen menestykseen Votkaturistit yltäisi. Vuosikymmenien saatossa esityksen on nähnyt noin puoli miljoonaa suomalaista kymmenissä teattereissa tai kesäteattereissa.

Näytelmä kertoo hulvattomaan tyyliinsä kultaisista idänmatkailun vuosista, jolloin suomalaiset matkustivat ensimmäistä kertaa itärajamme taakse. Silloin suomalainen oli rajan takana raharuhtinas ja viina oli halpaa.

Votkaturistien hahmot ovat Leningradin matkojen prototyyppejä. Joku yrittää käännyttää paikallisia uskontoonsa ja joukossa on myös pakollinen kommunisti. Vanhat palttoot  yritetään panna kiertoon ja vaihtaa rupliksi ja silmät vilkkuvat myös venäläiskaunottarien perään.

1976 kirjoitettu teksti uppoaa vielä 2000-luvullakin, näin uskotaan Haminan Teatterissa.

– Votkaturistit tuli ohjelmistoomme teatterimme konkareitten aloitteesta. Tarina sijoittuu tuonne 1980-luvun tienoille, jolloin Neuvostoliitto oli vielä voimissaan, kertoo näytelmän ohjaava Marko Mäkinen.

– Komedian pitää olla hauska ja sitä Votkaturistit on. Kaikki ryhmämme näyttelijät ovat luoneet omat hahmonsa pitkälle ilman varsinaista rooliohjausta, kiittelee Mäkinen, jolle ohjaus on Haminan Teatterissa ensimmäinen. Aikaisemmin hän on ohjannut nuorisoryhmäläisiä Karhulan Kyminsuussa.

Ryhmän kokeneimpiin kuuluva Jalle Niemelä tekee Kalle Junttilan roolin. Sotaveteraanina Junttila oli toista kertaa Neuvostoliitossa, nyt kuitenkin rauhanomaisissa aikeissa.

– Kun näytelmän teksti tehtiin 1976, silloin kaikki yli 50-vuotiaat suomalaismiehet olivat sotaveteraaneja. Näytelmässä on inhimillisiä roolihahmoja, sopivasti vinoiluakin mutta kavereista pidettiin aina huolta.

– Nythän meillä suomalaisilla ei ole enää lähimatkailukohdetta, jonne voisimme matkustaa takki auki, kun Virokin heivasi viinanhintansa ylös, sanoo Niemelä.

Herkullisissa roolihahmoissa nähdään uusiakin kasvoja, jopa kansainvälisyyttä. Tullimiehen roolin tekee Aleksandr Ivanov ja tulliavustaja/jäätelönmyyjän rooli amerikkalainen vaihto-opiskelija Cecilia Conway.

Viinaanmenevää perusjunttia esittää Olle Tepponen:

– Hauskin rooleistani urani aikana! Melko tavalla vapaat kädet sain humalaisen rooliini, paljastaa Tepponen.

Votkaturistien ensi-ilta on perjantaina 9.11., viimeinen esitys on perjantaina 14.12.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli