Haminan talousalueen uutislehti

Demokratian oppeja Haminan nuorille

Ryhmä haminalaisia nuoria palasi pari viikkoa sitten Hollannin Ommenista, jossa he osallistuivat EU-komission tukeman Erasmus+ ohjelman Keeping Democracy Alive -nuorisovaihtoon. Haminan kaupungin nuorisotyöntekijä Jenny Amperlan mukana reilun viikon kestäneessä tapahtumassa oli kuusi nuorta: Sanni ja Mimi Korjus, Selena ja Sonja Raja, Atte Saarelainen ja Riku Kujala.

– Haminan nuorisopalvelut kutsuttiin mukaan Erasmus+ -ohjelman Keeping Democracy Alive -nuorisovaihtoon kumppaniksi. Juuret kutsulle ovat viime syksyssä, jolloin pääsimme paikkaamaan Erasmus+ ohjelman Training Course -tapahtumasta poisjäänyttä suomalaisryhmää, kertoo Jenny Amperla.

Haminalaiset pääsivät yhdessä Hollannista, Romaniasta ja Bulgariasta tulleiden nuorten kanssa mukaan projektiin osallisiksi sekä myös nuorisovaihdon suunnitteluun ja toteutukseen. Tavoitteena on laajentaa nuorten ulottuvuuksia kaikkiin demokratiaan liittyviin asioihin eri oppimistyylien kautta ja luoda kansainvälisiä yhteyksiä.

Haminan lukion 2. luokan oppilas Sanni Korjus, 17, sanoo, että reilun viikon mittainen ajanjakso antoi oppeja vieraista kulttuureista, eri maiden demokratioista ja ongelmista.

– Sen saatoimme havaita, ettei demokratia ole missään täydellistä vaan kansojen on itse vaalittava oman demokratiansa kehittämistä, sanoo Sanni.

– Teimme päivien aikana esityksiä eri maiden demokratioista ja nuorten projekteista, suunnittelimme uusia vaikuttamisprojekteja, tutustuimme eri hallintomuotoihin, pelasimme demokratiapeliä ja tutustuimme maiden kulttuureihin myös ruokaisan kansainvälisen illan aikana. Ruokailut, siivous ja yleinen talon ylläpito kuuluivat kaikkien yhteisiin tehtäviin.

– Reissu opetti paljon erityisesti erilaisista kulttuureista, kansainvälisestä yhteistyöstä, demokratian monimuotoisuudesta sekä ryhmätyöskentelystä. Osallistujien englanninkielen taito kehittyi ja he saivat valtavasti kokemusta itsensä ilmaisemisesta ja väittelemisestä englanniksi sekä loivat kansainvälisiä kontakteja, jatkaa ryhmän vetäjä Jenny Amperla.

Haminalaisnuoret havaitsivat, että päivien osallistujat tulivat kovin erilaisista lähtökodista.

– Bulgarian ja Romanian nuoret kertoivat maidensa demokratian ongelmista. Vähemmistön oikeudet ovat kehnoja ja korruptio jyllää, keroo Sanni.

– Toisaalta huomasimme, miten hienosti monet asiat ovat Suomessa, nyt me kaikki ajattelemme maamme asioista paljon positiivisemmin.

Jenny Amperla kertoo havainneensa, miten erilaisia arvomaailmoja nuoretkin edustavat:

– Bulgarialainen nuori kysyi meiltä, mitä suomalainen tekee löydettyään rahaa pursuavan lompakon kadulta? Vastauksemme oli heti valmis: annamme lompakon viranomaisten haltuun, jotta oikea omistaja saisi sen takaisin.

– Bulgaarit tunnustivat, että heillä tuollainen löytö livahtaisi nopeasti omiin taskuihin, paljastaa Jenny Amperla.

– Suomi ja Hollanti erottuivat monella tavalla heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Olimme kaikki paikalla Ommenissa täsmälleen sovittuna aikana, kun nuoria Bulgariasta ja Romaniasta tippui vähitellen enemmän ja vähemmän myöhässä.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös