Haminan talousalueen uutislehti

Jäähyväiset Keskuskoululle sai entiset oppilaat liikkeelle

Vuonna 1952 rakennettu Haminan Keskuskoulu vetelee viimeisiään, sillä vuodenvaihteen jälkeen opetustoiminta loppuu kokonaan, eivätkä koulun ovet enää avaudu.

Keskuskoulusta on kuitenkin tuhansilla haminalaisilla omat muistot. Koulun tiloissa järjestetty avoin jäähyväistilaisuus keräsi runsaasti entisiä oppilaita paikalle.

– Suosio yllätti täydellisesti, tunnusti Pappilansalmen yhtenäiskoulun rehtori Suvi Takkinen, joka on myös toimintansa nyt lopettavan Keskuskoulun rehtori. Hallinnollisesti Keskuskoulu lakkautettiin jo syksyllä, kun se liitettiin Pappilansalmen kouluun.

Hannele Mönkhoff on yksi koulun entisistä oppilaista.

– Aloitin ensimmäisellä luokalla 1968, opettajiani olivat Liukkonen ja Malmi. Opetus oli hyvää ja nykypäivään verrattuna oli paljon myös käytännön opetusta vaatteiden huollosta lähtien. Lähiopetuskin toimi hienosti, vaikka oppilasmäärät olivat luokissa suuria. Kuri oli asiallista, lämpimät muistot minulla on tästä talosta, muisteli Mönhoff.

– Olen opiskellut vastikään myös aikuisena ja sen voin todeta, että kovin monilta nykynuorilta puuttuu perussivistystä, joka meille opetettiin jo kansakoulussa.

Keskuskoulua vuodet 1983–89 käynyt Kati Rahnasto (s. Kallio) kiersi luokkahuoneita innolla perheensä kanssa. Ekaluokkalaisena koulua käyvälle 7-vuotiaalle Niilo-pojalle piti esitellä omaa luokkakuvaa näyttelyssä, jossa kuvia oli kymmenittäin useilta vuosilta.

Mukana oli myös Katin isä Kari Kallio, jolla oli vankka käsitys syistä, joka on johtanut monien koulujen sisäilmaongelmiin:

– Tuolla ne jälkiasennetut ilmastointiputket kulkevat katonrajassa. Takavuosina ilmastointi hoitui tuuletuksilla välituntien aikana, eikä kukaan puhunut sisäilmaongelmista, sanoi Kallio.

Monisatapäisen vierasjoukon oppaina olivat 6A-luokan oppilaat, joiden johdolla vieraita kuljetettiin luokasta toiseen. Esillä oli koulun entisten ja nykyisten oppilaiden piirroksia menneiltä vuosilta, tietovisaan pääsi osallistumaan ja monet viihtyivät pitkään vanhojen luokkakuvien parissa.

Jäähyväisvisiitin kruunasi 6B-luokan oppilaiden vanhempineen järjestämä kahvio, johon antimet lahjoittivat kahvilat Varvara ja Huovila sekä  Aitolahden leipomo. Muita tukijoita olivat RKM Group, KSO, Rakennuspelti Sahala ja Kampaamo Lillarund.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli