Haminan talousalueen uutislehti

Tuulivoima yhä jälkijunassa

Suomeen rakennettiin  viime vuonna 153 uutta tuulivoimalaa, edellisvuonna jopa 182. Viime vuoden lopussa päästöttömien tuulivoimaloiden kokonaismäärä oli 700 ja niillä tuotettu energia 4,8 TWh oli 5,6 % Suomen kulutuksesta. Määrä olisi sellaisenaan riittänyt koko Helsingin kaupungin tarpeisiin.

Haminassa elettiin tuulivoiman korkeasuhdanteessa vuonna 2009, kun Hailikarissa avattiin pääasiassa intialaisomisteinen WinWind, joka valmisti 3 MW:n voimaloita. Avajaisjuhlallisuuksien jälkeen tummat pilvet alkoivat pyöriä Haminan ja tehtaan ympärillä. Tuulivoimaloille soveltuvien alueiden kaavoittamiseen tuli suuria ongelmia, tuulivoimaa vastustettiin ties millä syillä. Muutamat poliitikot puhuivat julkisesti voimaloitten lähistöllä räjähtelevistä lepakoista. Puolustusvoimat havahtui myös vastustamaan tuulivoimaloitten rakentamista Suomenlahdelle vedoten siihen, että voimalat häiritsivät tutkien toimintaa.

WinWind ajautui ongelmiin tehden lopulta vararikon vuonna 2013, kun resurssit eivät enää riittäneet ja haaveet Euroopan markkinoista musertuivat.

Aika oli kuitenkin otollinen tuulivoiman rakentamiselle, jota tuki Vanhasen hallituksen tuulivoimalle myöntämä reilu tukipaketti. Ja voimaloita syntyikin, mutta pääasiassa Pohjanlahden rannikoille ja myös rannikon ulkopuolelle. Nyt tuulivoimaa rakennetaan jo ilman tukia.

Suomi on edelleen tuulivoiman rakentamisessa kääpiövaltio. Kärjessä porskuttaa Tanska, jonka puolustusvoimat eivät ole toistaiseksi oivaltaneet satojen myllyjen häiritsevän tutkien toimintaa. Tanskassa tuotetaan jo reippaasti yli 50 % maan tarvitsemasta sähköenergiasta tuulivoimalla. Huipputunteina tuotanto riittää kattamaan maan sähköntarpeen kokonaisuudessaan. Tanskan tuulivoimaloista kolmasosa on rakennettu merelle optimaalisiin tuuliolosuhteisiin.

Myös EU on ottanut kopin tuulivoimasta, sillä 11,6 % sähköenergiasta tuotetaan tuulivoimalla.

Tuulivoima ei yksin riitä, sillä aina ei tuule eikä tuulisen päivän sähköä saada varastoon. Tarvitaan myös säätövoimaa, johon parhaiten sopii ydinvoima. Ne tarpeet tulevat meillä täytettyä, kunhan Olkiluodon uusin saadaan ehkäpä jo ensi vuonna käyttöön.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide