Haminan talousalueen uutislehti

Uusi kaukolämpölaitos lupaa halvempaa lämpöä

Haminan Energian uusi kaukolämpölaitos on valmistumassa Satamatien varteen. Tamperelaisen Laatukattila Oy:n toimittaman laitoksen koekäytöt alkavat vuodenvaihteessa ja tavoitteena on saada laitos luovutuskuntoon helmi – maaliskuun vaihteessa.

– Neljän MW:n lämpölaitos käyttää pääasiassa vain puupohjaisia materiaaleja, kuten kokopuuhaketta, metsätähdehaketta, murskattua puhdasta kierrätyspuuta sekä kuorta. Lämmön huipputarpeessa turvaamme myös palaturpeeseen, sanoi kaukolämmön käyttöpäällikkö Petri Kekäläinen.

Oheiskustannuksineen 4,3 miljoonaa euroa maksava lämpölaitos tuo melkoisen harppauksen Haminan Energian kaukolämmön tarjontaan, joka on tähän saakka turvannut vain varuskunnan alueella toimivaan lämpölaitokseen sekä Ruissalon lämpölaitokseen.

– Ruissalon ja varuskunnan pienet lämpölaitokset jäävät reserviin. Reservissä on myös uuden lämpölaitoksen maakaasukattila, josta voidaan tarvittaessa hakea apua huippupakkasiin.

Satamatien kaukolämpölaitokselta rakennettujen kaukolämpölinjojen lopputarkastus on tällä viikolla. Uutta putkiparia on vedetty noin 3,5 kilometriä.

– Tavoitteemme on pudottaa kaukolämmön taksoja uuden laitoksen tuotannolla jopa 10 %. Laitoksessa korostuu vihreyden ohella myös hiilijalanjäljen selkeä pienentyminen, sillä raaka-ainehankinta keskittyy aivan Haminan lähiseudulle, sanoi Kekäläinen.

Uuden kaukolämpölaitoksen myötä Haminan Energia hakee myös uusia asiakkaita.

– Kaukolämmön etuja taloyhtiöille ovat ympäristöystävällisyys, helppous, vaivattomuus ja myös edullisuus. Uusia potentiaalisia asiakkaita voisivat olla Etelä-Poitsilan, Jamilahden ja Haminan keskustan taloyhtiöt.

Haminan Energia järjesti asiakkailleen kaukolämpöillan Ruissalossa. Kutsuttuja olivat taloyhtiöitten isännöitsijät sekä hallitusten puheenjohtajat.

Haminan Isännöintipalvelun Eerikki Talsi sanoi, että yrityksellä on jo muutamia taloyhtiöitä kaukolämmössä.

– Nyt meillä olisi myös uusi kohde, jota kaukolämpö saattaisi kiinnostaa, kun kaukolämmön palvelut Haminan keskustassa ovat laajenemassa, sanoi Talsi.

Haminan Energian kaukolämmön käyttöpäällikkö Petri Kekäläinen lupasi, että uusille kaukolämmön asiakkaille on räätälöity myös erikoistarjouksia:

– Liittymän saa 50 %:n alennuksella ensi vuoden loppuun saakka. Avauspakettiin kuuluvat jutut hoidetaan meidän puolelta ja taloyhtiöille tarjotaan myös muutaman vuoden rahoituspakettia, vinkkasi Kekäläinen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli