Haminan talousalueen uutislehti

”Nytikylän” oma teatteri 40-vuotias

Seuratalo Jukolassa vietettiin Neuvo-teatterin iloisia nelikymppisiä. Sen verran oli aikaa perustavasta kokouksesta, jonka silloinen Vehkalahden kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Pentti Honkonen kutsui koolle.

Perustavassa kokouksessa oli Honkosen lisäksi mukana Jouko Suntio, Sanni ja Mauno Mäkelä, Pirkko ja Juhani Kelkka, Lasse Paljakka, Erkki Mäkelä, Tapani Penttilä ja Anneli Suni.

Taustana kansalaisopiston yhteyteen perustettavalle näytelmäkerholle oli kylällä virinnyt innostus näytelmien tuottamiseen.

”Televisio tuli kylään 1960-luvulla ja jumitti ihmiset kuvaruudun ääreen, mutta jo 1970-luvulla kiinnostus alkoi vähentyä ja alettiin elvyttää seuranäyttämöiden iltamia ja pikkujouluja sketsien, näytelmien ja tanssin vauhdittamina, niin Neuvottomassakin”, kirjoittaa Marita Hauhia Neuvo-teatterin historiikissa.

Näytelmäharjoitukset aloitettiin syksyllä 1978. Tosin ensimmäinen näytelmä jäi alan ammattilaisena toimineen ohjaajan kiireiden vuoksi valmistumatta.

Ohjaajaksi vakiintui sitten haminalainen Tauno Sjöstedt, jonka 1980 ensiohjaus Kassi-Alman klaani palkittiin heti Kymenläänin kulttuuripäivillä.

Usein näytelmiä kirjoitettiin ominkin voimin. 1982 Tauno Sjöstedt ja Jouko Suntio kirjoittivat pienoisnäytelmän Kun kansalaisopisto valloitti Nytikylän. Siitä tuli suosikki, jonka vierailunäytäntöjä pidettiin eri puolilla Vehkalahtea ja Haminassa. Hersyvän hauska, ennakkoluuloilla ja kulttuurieroilla leikittelevä komedia esitettiin myös 40-vuotisjuhlassa ja se sai pitkät aplodit. Osalle yleisöstä se kirvoitti varmasti nostalgisia muistoja vuosikymmenten takaa, uudemmalle yleisölle yllättävän ja riemastuttavan elämyksen; kyllä nytikylässä osataan.

– Neuvo-teatteri on tähän mennessä tuottanut 38 kesäteatterinäytelmää. Yksi näytös kestää noin 2 tuntia, ja kesässä on 9 näytöstä. Se tekee yhteensä 684 tuntia. Puhumattakaan niistä kaikista tunneista, jotka on käytetty harjoitteluun, lavastuksen ja tarpeiston järjestämiseen, yleisöpalveluiden luomiseen, juhlapuheen pitäjä, Neuvo-teatterissa näytellyt ja ohjaajanakin esiintynyt Henri Saarainen laskeskeli muistuttaen samalla, että näytelmän tekoon osallistuu näyttelijöiden lisäksi suuri joukko vapaaehtoisia, jotka huolehtivat siitä, että kaikki toimii.

Vuodesta 1988 viime vuosiin asti on Neuvo-teatterin ohjaajana toiminut useimmiten Jouko Suntio. Lyhyempinä pesteinä ohjaajina ovat toimineet myös Henri Saarainen, Tommi Tainio, Hannu Pasi ja viime vuodesta alkaen Miikka Koljonen.

– Neuvottoman Tarmon iltamiin piti saada ohjelmaa, siitä koko näyttämöinnostus taisi saada alkunsa, muistelevat Eija Puhakka ja Jouko Suntio, molemmat Neuvo-teatterin konkareita.

– Ikääntyminenhän tätäkin harrastusta uhkaa. Nuoria kaivattaisiin enemmän mukaan.

Neuvo-teatteri ei toimi enää pelkästään neuvottomalaisin voimin, mukaan on tullut ihmisiä eri puolilta Haminaa ja toisinaan lähikunnistakin.

– Tammikuussa aloitetaan taas harjoitukset seuraavaa kesää varten. Neuvo-teatteri ja näytelmäkerho kokoontuu tiistai-iltaisin Neuvottoman koulun nuorisotilassa, mainostaa kerhon vetäjä, Neuvo-teatterin nykyinen ohjaaja Miikka Koljonen.

– Vakuutan, ettei ketään pakoteta näyttämölle väkisin.

Mukaan ja tutustumaan toimintaan ovat kaikki tervetulleita!

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli