Haminan talousalueen uutislehti

Arvokas kirjalahjoitus Wanhalle Veteraanille

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on saanut merkittävän kirjalahjoituksen. Sotaveteraani, diplomi-insinööri Hannes Janssonin (1911–1994) kuolinpesän osakkaat, puoliso ja neljä lasta, luovuttivat hänen keräämän ja Suomen itsenäisyystaistelun kirjastoksi nimeämän noin 3 000 niteen kokoelman perinnekeskukselle.

Ensimmäinen erä, noin 1 500 teosta luovutettiin Wanhassa Veteraanissa Haminassa. Lisää teoksia on luvassa, kunhan niiden luettelointi saadaan valmiiksi.

– Isämme olisi hyväksynyt kirjojensa sijoituspaikaksi Wanhan Veteraanin. Hamina oli hänelle aina läheinen paikka, jossa hän vieraili usein veteraanitapaamisten yhteydessä, kertoi kirjalahjoituksen ideoinut Inko Jansson isästään, joka oli oppilaana RUK:n kurssilla 17 vuosina 1929–30.

Nyt toimitetut teokset on luetteloitu ja niihin on liimattu kerääjän exlibrikset eli kirjanomistajamerkit. Ensimmäinen erä käsittelee Suomen historiaa Ruotsin vallan ajalta aikaan ennen viime sotia.

– Kokoelman toinen, myöhemmin luovutettava osa keskittyy viime sotiin, puolustusvoimiin, luovutettujen alueiden ja Inkerin kirjallisuuteen ja muun muassa maanpuolustusjärjestöjen lehtiin, selvitti Inko Jansson, joka on vastannut kirjojen luetteloinnista.

Kokoelma tulee Wanhassa Veteraanissa kokonaisuudessaan yleisön nähtäville ja siitä voidaan tehdä myös vaihtuvia näyttelyjä eri aihealuein. Aineistoa voidaan käyttää myös opetus-, tutkimus- ja julkaisutoimintaan.

Elämäntyönsä Hannes Jansson teki Suomen puunjalostusteollisuuden palveluksessa. Ennen sotia hän oli nuorena käyttöinsinöörinä suunnittelemassa ja käynnistämässä Sunilan sellutehdasta vaikuttaen sulfaattiselluloosateollisuuden suuriin tehdaslaajennuksiin myös Joutsenossa ja Kemissä.

Vapaa-aikanaan Hannes Jansson omistautui vapaaehtoiselle maanpuolustustyölle suojeluskunta- ja reserviupseerijärjestöissä. Hannes Jansson osallistui sekä talvisotaan että jatkosotaan tykistön tulenjohtajana haavoittuen kolme kertaa.

– Eläkevuosinaan isämme paneutui 1974 – 1994 Suomen itsenäisyystaistelun kirjaston teosten keräämiseen. Hän tuli tutuksi kaikissa Helsingin ja lähialueen antikvariaateissa ja lopulta hän ulotti teosten keräystoiminnan valtakunnalliseksi siten, että maamme antikvariaatit lähettivät hänelle automaattisesti heille tulleita teoksia.

Sunilassa asuessaan Hannes Jansson toimi Sunilan Merisuojeluskunnan rannikkotykistöjaoksen johtajana. Talvisotaan Jansson lähti Kotkan, Kymin ja Karhulan miehistä kootun nk. Leimun patteriston mukana. Jatkosodassa alueen miehet palvelivat nk. Kymin patteristossa.

Wanhan Veteraanin puolesta kirjalahjoituksesta kiitti Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n hallituksen puheenjohtaja eversti Markku Hutka.

–  Lahjoitus tuli meille parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan. Perinnekeskuksen ensimmäinen toimintavuosi täyttyy vuodenvaihteessa ja ilman lahjoituksia toimintamme olisi hyvin vaikeaa, sanoi Hutka.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli