Haminan talousalueen uutislehti

Miehikkälän lapsiraha ei vielä näy syntyvyydessä

Syntyvyys on laskenut Suomessa vuosi vuodelta koko tämän vuosikymmenen. Viime vuonna syntyi 50 321 lasta, kun vuonna 2010 luku oli vielä 60 980. Viime vuonna 35 kunnassa syntyi alle kymmenen lasta. Miehikkälä on yksi näistä kunnista.

Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen kertoo, että viime vuonna Miehikkälään syntyi yhdeksän lasta, samoin sitä edellisenä vuonna, ja arvioi, että tänä vuonna syntyvien määrä jää kuuteen. Ylönen uskoo, että myös ensi vuonna syntyvyys jää tämän vuoden tasolle.

– Ihanteellisen syntyvyys olisi 20–30 lasta vuodessa, Ylönen toteaa.

Kuntaan on houkuteltu nuoria pareja Lahja lapselle -rahalla, joka kahtena edellisenä vuonna oli 3 000 euroa. Silloin syntyneelle tai adoptoidulle lapselle lahjoitettiin 1 000 euroa kolmena perättäisenä vuotena.

– Esitin lahjarahan nostamista tämän vuoden alusta kolmesta tuhannesta kymmeneen tuhanteen euroon, koska sillä on oma roolinsa, kun nuoret miettivät, mihin kuntaan asettuisivat asumaan. Se on yksi keino, jolla halutaan näyttää, että meillä panostetaan lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin, kertoo Ylönen kunnan päättäjien hyväksymästä esityksestä

– Meillä on myös uusi alakoulu ja yläkoulu sekä kirjasto, ja uskon, että nämä investoinnit painavat vaakakupissa muuttopäätöstä tehtäessä kuitenkin enemmän kuin lapsiraha.

Lahja lapselle -rahaa maksetaan 1 000 euroa vuodessa 10 vuoden ajan, mikä edellyttää sitä, että perheet asuvat kunnassa.

– Jo ennen Lahja lapselle -rahaa kunnassa oli käytössä 1 000 euron vauvaraha.

Joitakin nuoria perheitä kuntaan on muuttanut, mutta sitä ei tiedetä, onko Lahja lapselle -raha vaikuttanut päätökseen.

– Sen mitä tiedän, jokaisella parilla on jonkinlainen kytkös Miehikkälään, Ylönen sanoo.

– Todennäköisesti Zsar Outlet vetää Vaalimaalle paljon juuri nuoria työntekijöitä ja meidän satsaukset saattavat edesauttaa heidän asettumista asumaan Miehikkälään.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös