Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen elää parhaillaan vuosikymmenien takaista haavettaan kiertää maapallo. Marraskuun puolivälissä alkanut matka on edennyt jo Uuteen-Seelantiin, taakse ovat jääneet Japani, Hongkong, Kambodza ja Australia.
– Uudesta-Seelannista matkamme jatkuu Tahitille ja edelleen Etelä-Amerikan Chilen, Argentiinan ja Brasilian kautta USA:n Kaliforniaan ja Floridaan, josta on tarkoitus lentää Eurooppaan. Kotiin Haminaan ehditään tammikuun puolenvälin tienoilla, sanoo ystävänsä kanssa reissaava Muhonen.
Matkan juuret ovat yli vuoden takana:
– Lähipiiristäni kuoli kaksi ikäluokkaani olevaa henkilöä, toinen heistä oli siskoni puoliso, eli lankomies. Tapahtumien johdosta mietin, että onko jotain, minkä haluan toteuttaa? Se oli maailmanympärimatka, muistelee Muhonen.
– Vuoden alussa sovin matkasta työnantajani eli Haminan kanssa. Kaupungin budjettiprosessi suunniteltiin niin, että olen paikalla kaikki vaiheet, budjettivaltuustokin oli marraskuussa ennen matkaani.
Haminan viime kuukausien ongelmaksi kasvaneella suurlipulla tai lipputangolla ei ole mitään tekemistä kaupunginjohtajan loman kanssa.
– Kun matkastani sovittiin, suurlippu piti nostaa salkoon 28.5. eli, kun siniristilippu täytti 100 vuotta. Maksoin matkani lennot 15.6., jolloin ei ollut tietoa lipputangon standardikysymyksistä. Mikä on oikea aika kaupunginjohtajan pitää pitempi loma, ehkä ei koskaan? Olen todella tyytyväinen, että työnantajani sen mahdollisti minulle, sanoo Muhonen.
– Ei ole vielä pitkällä urallani tullut vastaan asiaa, jota tarvitsisi karkuun lähteä, kaikki asiat ovat olleet työasioita, jotka ovat olleet ihmisten ratkaistavissa.
Työasiatkin kulkevat mukana
Haminan ja Suomen asioitten seuraaminen käy nykytekniikan ansiosta kaukomaillakin helposti. Yhteydet kotimaan arkeen onnistuvat luontevasti maapallomme äärilaidaltakin.
– Suomalaiset sanomalehdet ovat luettavissa ja yhteydet työasioissa Haminan virkakuntaan ja päättäjiin käyvät kätevästi.
Myös Haminan suurlippuun liittyvän kokonaisuuden kehittyminen on hyvin matkalaisen tiedossa. Virheitäkin suurlipun kanssa on tehty.
– Suurlipun toteutukseen kaupunki palkkasi ulkopuolisen konsulttiyrityksen, koska kaupungilla ei ollut vastaavasta kokemusta. Kilpailutuksesta tangon toteutus meni ulkomaiselle yritykselle. Nyt sitten selvitetään, vastaavatko erilaiset turvallisuusvaatimukset riittävästi toisiaan.
– Kun uutta ja ainutlaatuista tehdään, mahdollisuudet virheisiin ovat aina läsnä. Hamina on saanut negatiivista julkisuutta, kun suurlippua vietiin läpi liian tiukoilla aikatauluilla.
– Suurlipun turvallisuudesta emme kuitenkaan tingi. Lippu liehuu vasta, kun turvallisuusnormit on täytetty, lupaa Muhonen.
Alkava vuosi on Suomelle ja myös Haminalle monella tavalla haasteellinen, arvioi kaupunginjohtaja Muhonen:
– Vuodenvaihteessa siirrymme soten aikakauteen. On tärkeä, että toiminta sotessa käynnistyy heti täysipainoisesti palveluineen. Kaupungeille sote tuo suuren muutoksen, sanoo Muhonen.
– Ensi vuoden eduskuntavaalit tuovat väistämättä uusia vivahteita myös maan hallintoon. Nousevatko suuret kaupunkikeskukset keskiöön ja miten pienet kaupungit asettuvat isoon kuvaan?
Haminassa tulee Muhosen mukaan keskittyä tarmokkaasti kaupungin vetovoiman terävöittämiseen.
– Vetovoima tuo meille myös työllisyyttä ja sitä kautta hyvinvointia. Se on pitkäjänteistä työtä. Kaupunkimme strategiaan kuuluu rohkeus, jolloin askeleita on otettava kun asioita uudistetaan. Meillä on jatkossakin hienot mahdollisuudet selviytyä ja kehittää elinvoimaamme, uskoo Muhonen.
Matka täyttä uusia elämyksiä
Puhelinyhteys kaupunginjohtaja Muhoseen syntyi aamupäivällä noin klo 11, Uudessa Seelannissa kello näytti puoltayötä. Muhonen oli Uuden-Seelannin Eteläsaarella, jonka pieneen vuoristokaupunkiin Queenstowniin kaksikko lensi Sydneystä.
Matkailijoilla oli jo koko joukko ainutkertaisia kokemuksia:
– Japanissa kävimme tervehtimässä Hakodaten pormestaria Toshiki Kudon, joka on kahdesti vieraillut Haminassakin.
Hakodatessa on Haminan kaltainen tähtimuotoinen linnoitus keskellä kaupunkia, vastaavanlainen löytyy vain Italian Palmanovasta.
– Hakodaten linnoituksessa oli esillä perusteellinen tietopaketti myös Haminasta, linnoituksestamme ja asemakaavastamme. Pormestari muisteli vierailujaan Haminassa mieluisina. Hänen viimeisin käyntinsä oli kaupunginjohtaja Ikävalkon aikana vuonna 2003.
Japani on voimakkaan väestönlaskun edessä. Kun maassa oli vuonna 2015 vielä 127 miljoonaa asukasta, ennusteen mukaan väkimäärä kutistuu ja vuonna 2065 väkeä on enää 88 miljoonaa.
– Tiukka maahanmuuttopolitiikka vielä vauhdittaa väestönlaskua. Vuonna 2065 maassa on työtätekeviä ihmisiä 1,2 henkilöä jokaista yli 65-vuotiasta kohden.
– Sydämellinen ystävyys, se jäi maasta päällimmäisenä mieleen. Japaniin haluan vielä ehdottomasti palata!
Uusi-Seelanti tarjoaa vieraille omat kokemukset:
– Lyhyenkin tutustumisen jälkeen voin vain ihastella maan huimaa luontoa ja vehreyttä! Aikaa pitäisi olla enemmän, paljon jää kiireessä näkemättä, pohtii toisen viikkonsa Pohjoissaarella suurkaupunki Auklandin lähimaisemissa viettävä kaupunginjohtaja.
Parin kuukauden ero arkipäivän töistä virkistäisi takuulla meitä jokaista. Kaupunginjohtaja Hannu Muhoselle tuo mahdollisuus tuli ja siihen hän tarttui.
– Toivotan kaikille haminalaisille oikein hyvää joulua ja menestyksellistä uutta vuotta!