Haminan talousalueen uutislehti

Veteraanityön tukeminen on panostus tulevaan

Haminan kaupunginvaltuusto päätti pienestä haparoinnistaan huolimatta myöntää vakuudet Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinne- ja toimintakeskukselle Wanhan Veteraanin hankkimiseksi. Mikäli yhdistyksen kaavailut toteutuvat, Wanha Veteraani on tulevaisuudessa yksi osa myös Haminan vetovoimaa sekä matkailua.

Wanhan Veteraanin piha-alueelle on kaavailtu majoitustiloja noin 40 hengelle, suunnitelmissa on viiden kaksikerroksisen majoitusparakin rakentaminen. Keskiöön tulee kaikille rauhanturvatoiminnassa mukanaolleille tuttu rauhanturvaajien tukikohta, jonka oheispalveluihin kuuluu myös sauna. Hyödyn kokonaisuudesta saisi myös Puolustusvoimat, joka voisi hyödyntää tukikohtaa rekrytoidessaan uusia rauhanturvaajia ulkomaisiin tehtäviin.

Jos kaupunginvaltuusto olisi pysäyttänyt Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen hankkeen, vaarantunut olisi myös kesäkuun alussa avattavaksi kaavailtu näyttely Mannerheimristin ritarista Lauri Törnistä. Kesällä Wanhassa Veteraanissa avataan myös näyttely Suomen Waffen SS-vapaaehtoispataljoonan vaiheista.

Wanhaan Veteraaniin liittyy myös matkailuhanke, jolla Haminaan tavoitellaan sotaperinteistämme kiinnostuneita turisteja. Kohteina olisivat Wanhan Veteraanin ohella myös RUK-museo, Salpalinja rakenteineen ja tietenkin Haminan linnoitus. Laajemmassa kokonaisuudessa voitaisiin esitellä myös Kyminlinnaa sekä Lappeenrannan historiallisia linnoitusrakenteita.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinne- ja toimintakeskus Wanhan Veteraanin perusajatus on vaalia ja kunnioittaa sotiemme veteraanien perintöä ja esitellä rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan yli 60-vuotiasta historiaa ja nykypäivää nuorille ikäpolville. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen perinnön ja maanpuolustustyön vaaliminen kuuluu oleellisesti tähän kokonaisuuteen.

On tärkeää, että Haminan kaupunki tukee toimillaan matkailustrategiansa mukaisesti avoimesti tätä toimintaa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus