Haminan talousalueen uutislehti

Ehdokkuudesta on matkaa kansanedustajaksi

Vuosi 2019 on ainakin kaksinkertainen vaalivuosi kaikille suomalaisille. Huhtikuussa valitaan vaaleilla uusi eduskunta ja toukokuun lopussa eurokansanedustajamme. Jos sotevääntö pääsee kevään aikana maaliin, syksyllä edessä ovat vielä maakuntavaalit.

Haminasta eduskuntaan on pyrkimässä joukko kokeneita kunnallispoliitikkoja: Nina Peltonen (sd), Janne Nyholm (ps), Hannah Honkanen (kesk), Pirkko Parjanen (kd) sekä Katja Andrejev (vihr). Koska Haminasta ei ole ehdolla yhtäkään Kokoomuksen ehdokasta, kokoomuslaisten äänestäjien tuesta pääsevät nauttimaan paikallisista myös kotkalainen Marika Kirjavainen sekä miehikkäläläinen Jukka Hallikainen.

Ehdokkuus ja potentiaalinen läpimenijä ovat eri asioita, sen tietävät aikaisemmissa vaaleissa onnistuneet ja epäonnistuneet.

Haminan toistaiseksi viimeisin kansanedustaja Seppo Lahtela putosi eduskunnasta syksyn 2007 vaaleissa, vaikka äänimäärä oli komea 4371. Puoluetta aikaisemmin samana vuonna Keskustasta Kokoomukseen vaihtanut Lahtela ei saanutkaan Haminan kokoomusväen äänivyöryä, vaikka kokoomuslaiset olivat hänet ehdokkaaksi huutaneet. Apajille tullut Kotkan Jyri Häkämies pääsi Haminassa liki samaan äänimäärään. Kun Lahtelan aikaisemmin Keskustan listalta eduskuntaan äänestäneet valitsivat mieluummin puolueen kuin paikallisen edustajan, Lahtela jäi rannalle.

Neljä kautta eduskunnassa istunut Matti Vähänäkki (sd) nousi ansioillaan eduskuntaan näyttäen, että sosialidemokraatti voi saada paikallista tukea myös muiden puolueiden perinteisiltä äänestäjiltä.

Läpimennäkseen haminalaisen ehdokkaan on kyettävä vakuuttamaan äänestäjät yli puoluerajojen. Huhtikuun vaalit näyttävät, yltävätkö nyt ehdollaolevat siihen.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide