Haminan talousalueen uutislehti

Neuleista ammatti Ekamista

Maaliskuussa alkaa Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Haminan kampuksella koko Suomessa ainutlaatuinen ammattitutkintokoulutus designtekstiilien valmistajille. Trendikkäät neuleet ovat tätä päivää ja siitä on esimerkkinä pienten lastenvaatefirmojen nousu ja erilaisten neule- ja käsityöblogien ja harrastajamäärien lisääntyminen.

– Tarjoamamme koulutus soveltuu osaavalle harrastajalle ja esimerkiksi jatkokoulutuksena artesaanin koulutuksen saaneille, sanoo tiimipäällikkö Katja Andrejev Ekamista.

Ekamin Haminan kampuksella on pitkät perinteet neulealankin koulutuksella.

– Vuosien mittaan tutkintonimikkeet ovat muuttuneet. Nyt alkava koulutus on sisällöltään aikaisempia laaja-alaisempi, sanoo koulutuksesta vastaava Eija Vajavaara.

– Neuleet ovat muotijuttu, niiden tekeminen on lisääntynyt harrastuksena ja nyt on mahdollisuus osaamista täydentämällä saada neuleista vaikka ammatti, korostaa Andrejev.

Designtekstiilien valmistajaksi on tarjolla ainutlaatuinen koulutus, jossa opitaan koneneulonnan ammattilaiseksi. Ammattitutkinnon jälkeen voi toimia ammattilaisena tekstiili- ja muotialan yrityksissä, yrittäjänä tai hankkia lisätuloja harrastustoiminnasta.

Haminan kampuksella opettajina toimivat kokeneet ammattilaiset. Koulutukseen tulevilta edellytetään tuntumaa neuleitten materiaaleihin ja myös tekniikoihin.

– Kaavojen hallitseminen saattaa monella olla vaatimatonta, sillä perustutkinnossamme neuleopetus keskittyy valmistukseen. Lankojen värjäys on useimmille uutta, värjäys kuuluu osana opetusohjelmaamme, sanoo Vajavaara.

Haku designtekstiilien valmistajakoulutukseen on alkanut. Koulutus alkaa 7. maaliskuuta päättyen 15.6. ensi vuonna.

– Opinnoissa on pääosin kaksi lähiopetuspäivää – tors­tai ja perjantai – joka viikko, ja koko koulutusjaksoon sisältyy myös muutama etäviikko.

Designtekstiilien valmistajakoulutus soveltuu myös työn ohessa suoritettavaksi. Opinnot voi suorittaa myös oppisopimuksella.

– Tarjoamamme koulutus on tällä hetkellä ainutlaatuinen koko maassa, sillä muita vastaavia koulutuksia ei ole. Tutkinnon suorittaneilla on mahdollisuudet ryhtyä vaikka yrittäjiksi, vinkkaa tiimipäällikkö Katja Andrejev.

– Uskomme, että meiltä aikaisemmin valmistunet artesaanit haluavat parantaa osaamistaan. Nuoria neuleet kiinnostavat enemmän ja enemmän, arvioi Eija Vajavaara.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli