Haminan talousalueen uutislehti

Uuden vuoden tunnelmia

Vuosi 2019 on vaalivuosi. Eduskuntavaalit järjestetään 14. huhtikuuta ja europarlamenttivaalit 26. toukokuuta. Itsenäisen Suomen ensimmäisistä eduskuntavaaleista tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan 100 vuotta. Syksyllä saatetaan järjestää vielä kolmannetkin vaalit, maakuntavaalit. Edellytyksenä kuitenkin on, että eduskunnan käsissä vielä olevat maakunta- ja sote-lait tulevat voimaan alkuvuoden aikana.

Vaalit ovat kansanvaltaisessa yhteiskunnassa tärkeä hetki osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristön kehittämiseen. Mitä korkeammaksi äänestysprosentti nousee, sitä paremmin vaalitulos vastaa kansan tahtoa. Muista siis käyttää äänioikeuttasi.

Itse olen aloitellut uutta vuotta evakkona täällä Haminassa. Espoon kotimme on ollut marraskuusta lähtien remontissa home- ja mikrobilöydösten takia. Evakkoaika jatkuu pitkälle helmikuuhun.

Sisäilmaongelma on meillä Suomessa iso vitsaus. Se ei liity vain 1970- ja 1980-luvun valesokkelirakennuksiin, jollainen meidänkin kotimme on. Asiantuntijoiden mukaan jopa yli puolessa Suomen kouluista ja päiväkodeista on sisäilmaongelmia. Mukana on niin vanhoja kuin aivan uusiakin rakennuksia. Kyse on vakavasta kansanterveysriskistä ja mittavasta kansantaloudellisesta pommista, johon tulee tarttua paljon nykyistä määrätietoisemmin.

Ehdimme asua nykyisessä kodissamme vasta vajaat kaksi vuotta, kun taloyhtiössä tehty home- ja mikrobitutkimus kertoi vakavista ongelmista. Melkoinen shokkihan se oli, vaikka tähän viittaavia oireita, kuten päänsärkyä, unettomuutta, hengitystieongelmia ja silmien kuivumista, oli esiintynyt.

Korjaukset päätettiin tehdä niin perusteellisesti kuin mahdollista. Kaikki saastuneet elementit poistetaan. Alaohjauspuut, eristeet, höyrysulut, vesieristeet jne. korvataan uusilla. Tolpat kengitetään. Tiivistykset pannaan kuntoon ja korvausilmajärjestelmä uusitaan. Odotettavissa siis on, että pääsemme runsaan kuukauden kuluttua kotiin, jossa on terveellistä asua ja joka on rakenteiltaan huomattavasti alkuperäistä energiatehokkaampi. Edessä on tältä osin siis parempia aikoja.

Äänestäminen ja homeremontti ovat tärkeitä tapoja vaikuttaa paremman huomisen puolesta omalla tasollaan. Kun toivotimme vuoden alussa toisillemme hyvää uutta vuotta, mielessämme eivät ehkä niinkään olleet elämisen ulkoiset puitteet. Halusimme enemmänkin toivottaa läheisillemme terveyttä, osoittaa ystävyyttä ja muuten vain muistaa heitä sekä sillä tavoin tuottaa hyvää mieltä. Hyvä mieli on vahva ja kantava tunne. Kannattaa muistaa, että sitä voi levittää myös muulloin kuin uuden vuoden ympärillä.

Toivotan Reimarin lukijoille hyvää alkanutta vuotta!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus