Syttyvätkö meijän jouluvalot tänä jouluna? Seuraa keräyksen etenemistä.

Keskiaikaharrastajat perustivat avoimen harrastajayhteisön

Haminan Keskiaikaiset keskittyvät aikakausiin viikinkiajoista noin 1400-luvulle. Laudoilla kudonta on vanhimpia tunnettuja käsityötaitoja. Kuvassa Saga Taskinen (vas.), Jani Hagberg, Juho Pitkänen ja Tarja Vekkeli perehtyvät vyönä ja muissa sidonnoissa käytetyn nauhan kutomisen tekniikkaan.

Vastikään perustettu Haminan Keskiaikaiset -yhdistys järjesti seuran ensimmäisen kokoontumisen Kumppanuustalo Hilmassa.

– Tämä on kaikelle yleisölle avoin ja maksuton, todellinen matalan kynnyksen keskiaikaseura, kertoo seuran vetäjä Saga Taskinen.

– Olemme hyvällä mielellä kokoontuva porukka, johon voi tulla mukaan silloin kuin itselle sopii. Kevään ajan kokoonnumme joka toinen sunnuntai Kumppanuustalo Hilmassa klo 12-15.

Keskiaikaisten kokoontumisissa voi oppia vaikkapa puvuntekoa, uusia käsityötaitoja ja saada tietoa aikakauden kulttuurista.

– Tänne voi tulla myös ihan vain hengailemaan samanhenkisten kanssa. Mitään sitoutumista emme edellytä. Mitään varustusta ei myöskään tarvita, jollei sitten halua esiintyä elävöittäjänä tapahtumissa ja kaupunkikuvassa. Silloin tietysti esiinnytään asuissa, joilla pyritään mahdollisimman lähelle todellisuutta. Mutta turhasta emme ala nillittämään silloinkaan.

Osa harrastajista onkin osallistumassa ensi kesän Miekat, muurit ja musketit -historiafestivaaliin.

Tarja Vekkeli on tullut Karhulasta mukaan kokoontumiseen. Häntä on keskiaika kiinnostanut jo pidemmän aikaa.

– Roolipeleistä se lähti. Osallistun satunnaisesti erilaisiin tapahtumiin. Minua kiinnostaa eniten varhaiskeskiaika ennen kristinuskon tuloa, kertoo Tarja ommellen samalla asuunsa villakankaista päällysmekkoa.

Elämyksellinen harrastus sopii kaikenikäisille. Saga Taskisen ja Juho Pitkäsen perhe on tästä hyvä esimerkki.

– Etsimme harrastusta, joka olisi yhteinen koko perheelle. Lapset pukeutuvat mielellään vaikkapa keskiaikaisen prinsessan tai sotu­rin­ varusteisiin.

Saga vinkkaa myös Haminan museoiden järjestämästä historian seurapiirit-luentosarjasta, joka esittelee tapoja ja ilmiöitä eri aikakausilta:

– Seuraava luento on 22.1. kaupunginmuseon vintillä. Historioitsija Kai Kankaanpää kertoo 1200-1700 luvun kulttuurista ja tavoista.

Itsenäisyyspäivä -6.12. asti
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli