Haminan talousalueen uutislehti

Lukiolaiset piinasivat ministeriä

Oikeusministeri Antti Häkkäsellä (kok) oli maanantaina Hamina-päivä. Aamulla tapaaminen satamassa HaminaKotka Satama Oy:n toimitusjohtajan Kimmo Naskin kanssa ja sieltä Haminan lukioon, jossa ministeri oli oppilaiden tentattavana. Päivä jatkui iltapäivällä puoluetovereiden tapaamisella.

– Viikonloppu meni perheen parissa. Perheen esikoinen sai nimen Kerttu, kertoi ministeri ristiäisjuhlasta.

Lukiolaisten tapaamisessa mentiin  vauhdilla ministerin arkeen ja päivänpolitiikkaan. Oppilaat nostivat esiin hallituksen tekemät koulutusleikkaukset, ilmastonmuutostavoitteet ja seksuaalirikoksista annetut rangaistukset.

Abiturientit olivat asialla. Sanni Korjus tiukkasi vastausta koulutuksesta tehtyihin leikkauksiin.

– Tehdyt leikkaukset kohdistuvat epätasa-arvoisesti eri kouluihin, pienet koulut kärsivät niistä eniten. Toisen asteen puolella ihmetellään, miten ammattikoulutuksesta voi valmistua autonasentajaksi, kun kaksi kolmasosaa koulupäivistä on kotona makailua, sanoi Sanni.

Ministerin perustelut olivat odotetut:

– Säästöihin jouduttiin, kun maan talous  romahti. Kärsimään leikkauksista joutuivat kaikki. Uudistusten kautta on talous saatu nousuun ja maahan on syntynyt 120 000 uutta työpaikkaa, sanoi ministeri.

Haminan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Mimi Korjus arveli, että panostukset yrityksien edellytysten luomiseen syövät koulutusta.

– Myöskään koulutus ei voi olla irrallaan talouden realiteeteista, jotka ovat Suomessa hallinnassa. Muualla Euroopassa katsotaan maamme menestystä ihaillen, painotti ministeri.

– Jos koulutuksesta nipistetään edelleen, Suomi tippuu Pisa-vertailussa kuten on jo tippunutkin, jatkoi Sanni Korjus.

Ministeri Häkkänen muistutti, että koulutuspanostuksissa myös kunnilla on merkittävä rooli.

– Myös kunnissa tehdään koulutuksen painopistevalintoja. Suomea on kehitettävä tasapuolisesti, jotta mahdollisuudet hyvään elämään olisi kaikilla!

Myös nuoriin kohdistuneet seksuaalirikokset nousivat esiin. Oppilailta tuli kysymys, onko laissa valuvika, kun rangaistukset näyttävät pieniltä?

– Kovien rangaistusten pelossa tolkun ihminen jättää teon tekemässä. Rangaistuksia koventava ohjelma on jo viety eduskuntaan, mutteivät kovatkaan tuomiot välttämättä estä tekoja, painotti ministeri Häkkänen.

Ilmastonmuutos on ollut esillä monilla foorumeilla. Liian tiukkoja tavoitteita Häkkänen ei allekirjoita:

– Kohtuuttomat tavoitteet johtaisivat talouselämän ahdinkoon. Suomi kyllä hoitaa oman osuutensa mutta se tehdään elinkeinoelämäämme vaarantamatta.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Mimi Korjus odotti tapaamiselta enemmän, hyvää oli se, että ministerillä oli aikaa piipahtaa koulussa.

– Olisin halunnut kuulla pintaa syvemmältä vaikka vain yhdestä ministerin valmistelemasta asiasta. Kysymyksiähän olisi ollut enemmänkin, mutta aikapula painoi päälle, sanoi Mimi tapaamistunnin jälkeen.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli