Haminan talousalueen uutislehti

Vuosien viisautta tarjolla vuodelle 2019

Kukapa ei haluisi itselleen, läheisilleen ja koko maailmalle hyvää uutta vuotta! Lupaukset paremman elämän toivosta käynnistyvät yleensä uudenvuodenyönä. Jotkut ilmaisevat ajatuksensa ääneen, jotkut pistävät ne aivojensa sopukoihin. Yleensä on kysymys menneistä tapahtumista tai tavoista, joihin haluaa muutosta.

Ihminen ei opi toisten teoista, vaan jokainen sukupolvi aloittaa alusta siitäkin huolimatta, että kokemuksia ja viisaita neuvoja on runsaastikin tarjolla. Ympäristön ja tekniikan kehitys ei ole muuttanut ihmisen syvimpiä tuntemuksia ja tarpeita, vaan ne ovat olleet samat läpi ihmiskunnan pitkän historian. Jokainen on tarvinnut ja tarvitsee ruokaa, suojaa, rakkautta ja luovuutta ollakseen ehjä ihminen.

Sain lahjaksi Vuosien viisaus -elämänohjeita opettajakaveriltani Ullalta, kun olin Vehkalahden yläasteella erityisopettajana 1980-luvulla. Ulla kirjoitti lauseet 1600-luvun kirjaimin, sillä Vuosien viisaus on kuulemma syntynyt jo vuonna 1692. Se löydettiin vasta vuonna 1952 St. Paulin katedraalista Baltimoresta. Toinen koulukunta pitää löytöä huhuna ja uskoo, että kyseessä on Max Ehrmannin kirjoittama runo vuonna 1927.  Kaikenlaisten totuuksien ja valeuutisten viidakossa kukin valitkoon itselle sopivan syntyvaihtoehdon. Tärkeintä on sisältö, joka netin kautta ja eri käännöksinä on levinnyt tehokkaammin kuin aikoinaan suupuheena tai paperille kirjoitettuna.

Ohjetaulu oli työpöytäni seinustalla niin kauan, kunnes jouduin taloyhtiön perusremonttimaksujen takia luopumaan kodistani. En kuitenkaan luopunut talusta, vaan kätkin sen laatikkoon ja ripustan sen uuden asuntoni seinälle, kunhan kaikki pienet pintarempat on tehty.

On voimaannuttavaa lukea vanhoja ja  päteviä viisauksia, juuri niitä perusinhimillisyyden olennaisia totuuksia, kun kiire tai stressi iskee, kun pettymykset myrskyävät mielessä tai kun kaikenlaiset valtavoimat ja houkutukset kiihottavat ajatuksia.

Tässä on tarjolla Ullan valitsemia osia Vuosien viisaudesta:

”Vaella vakaasti melun ja kiireen keskellä ja muista, mikä rauha vaitioloon kätkeytyy. Mikäli antautumatta mahdollista, pysy hyvissä väleissä kaikkien ihmisten kanssa. Ilmaise totuutesi hiljaa ja selkeästi ja kuuntele muita, yksinkertaisempia ja oppimattomimpia myöten; heilläkin on sanottavansa.

Vältä äänekkäitä ja riidanhaluisia henkilöitä, he ovat mielen vaiva. Jos vertailet itseäsi muihin, sinusta tulee sekä turhamainen että katkera, sillä aina on oleva sinua suurempia ja sinua vähäisempiä. Iloitse saavutuksistasi samoin kuin suunnitelmistasi.

Säilytä kiinnostus uraasi, vaikka mitättömäänkin; se on tosi omaisuutesi ajan vaiheessa. Liiketoimissasi ole varovainen, sillä maailma on petosta täynnä. Mutta älä anna tuon sokaista sinua näkemästä hyvettä; korkeat ihanteet ohjaavat monia ja elämä on urhea kaikkialla.

Ole oma itsesi. Älä koskaan teeskentele kiintymystä. Rakkautta älä vähättele, sillä kaiken autiuden ja pettymyksen keskellä se on ikuinen.

Seuraa alttiisti vuosien viisautta ja hylkää kevyesti se, mikä lapsen on. Kasvata hengen voimaa kilveksi onnettomuutta vastaan. Mutta kuvitelluista seikoista älä masennu. Väsymys ja yksinäisyys synnyttävät monia pelkoja. Kuri on terveellistä, mutta myös hellyys on tarpeen.

Sinä olet kaikkeuden lapsi kuten puut ja tähdet; sinulla on olemassaolon oikeus. Ja näyttääpä sinusta siltä tai ei, kaikkeus epäilemättä kulkee sopivaa rataansa.”

Mitäpä sitä väittämään vastaan tai luulemaan muuta, kun kerran Vuosien viisaus on ollut käyttökelppoinen tuki vuosikausien ajan. Ehkä ne, jotka ovat hyväksyneet sanoman, pyrkivät olemaan onnellisia haasteista huolimatta ja luultavasti ovatkin. Mikään ei estä kokeilemasta.

Kaikkea hyvää Reimarin lukijoitten omille radoille vuonna 2019!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide