Haminan talousalueen uutislehti

Hoivakotien valvonta vaatii resursseja

Vanhusten hoivapaikkojen taso vaihtelee. Esiintulleet puutteet ovat havahduttaneet myös valtion ja kunnat noteeraamaan puutteet. Läheskään kaikki ei ole niin, kuin on sovittu. Nyt ovat Esperi Caren hoivatalojen lukuisat ongelmat tulleet esiin, mutta yksityisiä hoiva-alan jättiläisiä on kolme muutakin. Yhteistä niille on se, että talojen omistus on kasvotonta, sillä jäljet johtavat ulkomaille.

Henkilöstön alimitoittaminen oli Suomessa tuttua jo ennen hoiva-alan yksityistämisvimmaa. Silloin säästölinjalla olivat kunnat ja hoitomitoituksissa mentiin normien alarajoilla. Hyvällä mallilla hoiva ei ole kaikissa kunnallisissa laitoksissa vieläkään.

Tilanne ei ole muuttunut, nyt säästöjä ja samalla myös taloudellista tulosta haetaan yksityisissä hoiva-alan yrityksissä.

Laitosten toiminnan laadun valvonta kuuluu ensisijaisesti sopimukset ja kilpailutuksen tehneille kunnille. Mikseivät kunnat ole hoitaneet hommiaan? Ylin valvova viranomainen Valvirakaan ei ole tähän saakka riittävästi panostanut hoivakotien valvontaan, vasta nyt hoivakotien puutteista nousseen hälyn jälkeen valvontaresurssitkin korjataan ajan tasalle.

Myös työtekijöiden äänet tulevat vihdoin kuuluviin, kun hoitajat rohkaistuvat tulemaan havaitsemiensa puutteiden kanssa esiin. Mikseivät hoitoalan ammattijärjestöt Tehy ja Super ole viestittäneet puutteista aikaisemmin viranomaisille, koska ongelmat ovat jo olleet tiedossa?

Työntekijät ovat stressaantuneet, kun hoitajavajausta ei esimerkiksi sairastumistapauksissa edes yritetä paikata. Kantelut viranomaisille, kunnalle tai ammattiliittoihin eivät ole tuoneet ainakaan nopeaa ratkaisua.

Hoivabisneksen jättiläiset Esperi Care, Attendo ja Mehiläinen eivät maksa veroja Suomeen, ei edes yhteisöveroja. Talojen tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen.

Kuntien kanssa tehdyt sopimukset hoivan tasosta on tehty noudatettaviksi. Hoivakotien valvontaan pitää kunnissa saada lisää resursseja. Vanhukset maksavat hoivastaan kuukausimaksut, monet joutuvat luopumaan omaisuudestaan selvitäkseen maksuista.

Hoivakotien asukkaina on se ikäluokka, joka on työllään luonut pohjan tämän maan hyvinvoinnille. Vanhuksilla ja veteraaneilla on oikeus laadukkaaseen hoitoon elämänsä loppusuoralla.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus