Haminan talousalueen uutislehti

Nuoria kannattaa kuunnella

Näin nuorena pohdin useasti, minkä takia valitettavan usealla paikkakunnalla suhtautuminen nuoriin on negatiivinen. Eihän suurin osa nuorista tee mitään pahaa, opiskelevat toisella asteella, käyvät harrastuksissa, jotkut jopa töissä.

On kuitenkin niitä huligaaninuoria, jotka spraymaalaavat kirkkoveneitä koulujen seiniin ja kaahailevat mopoillaan ylinopeutta kolmelta aamuyöstä.

Aikuisissakin on niitä, jotka tekevät joskus typeryyksiä, mutta eri tavoin.

Niiden muutamien villien nuorten takia ei ole oikeutettua syyttää koko ikäluokkaa. Jollakin paikkakunnalla kaksi nuorta oli mennyt syömään karkkia leikkipuistoon illalla, ja joku oli soittanut heidän peräänsä poliisit. Nuoret olivat heti pahanteossa, niin siis tuhoamassa omia hampaitansa sokerilla. Eivät kaikki nuoret tarkoita pahaa, mutta oletus on usein se, että tarkoittavat. Toki ei myöskään kaikki aikuiset ole nuortenvihaajia.

Mutta voisiko tässä olla se syy, miksei kaikilla paikkakunnilla nuoria osallisteta riittävästi ja minkä takia nuorilta ei kysytä mielipidettä heitäkin koskeviin asioihin? Oletetaan, että nuoria ei kiinnosta mikään, että heillä ykkösintressinä olisi maalata niitä kivoja kuvia jokaiseen kadunkulmaan.

Jos esimerkiksi haluttaisiin kehittää skeittipuistoa, ei kannattaisi vain mielessään pohtia, mikä olisi nuorten mielestä paras kehityskohde siellä, vaan mennä kysymään nuorilta mielipidettä paikan päältä silloin, kun he siellä viettävät aikaa. He ovat oman alansa asiantuntijoita.

Nuorilla voi olla pään sisällä paljon kehitysideoita kaupunkiin. Esimerkiksi jos nuoret tahtovat Mäkkärin, se ei välttämättä ole vain sitä, että nuorison terveys on pilalla, kun vain pikaruoka kelpaa. Se voi olla merkki siitä, ettei nuorilla ole tarpeeksi paikkoja, joissa viettää aikaa.

Pitää kuitenkin muistaa se, ettei yhden nuoren tai nuorisovaltuuston kuuleminen ole riittävää nuorten osallistamista. Vain pieni osa nuoria kokee politiikan omakseen. Osa ei osaa tai uskalla ottaa päättäjiin yhteyttä, jolloin päättäjien olisi hyvä tulla nuorten luo.

Nuoret ovat nyt, me olemme osa väestöä ja meitäkin kuuluu kuulla. Jos meitä nuoria kuullaan ja meidän mielipiteitämme kysytään, jää meille luultavimmin kaupungista positiivinen kuva ja voimme joskus opiskeluiden jälkeen muuttaa tänne positiivisin mielin takaisin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus