Haminan talousalueen uutislehti

Ismosta Seurahuoneen uusi isäntä

Haminan Seurahuone on 1890 valmistunut Haminan kaupungin omistama hotelli-ravintolarakennus. Rakennus on alkujaan A. W. Mayerin hotelli-ravintolaksi valmistunut kaksikerroksinen kivirakennus. Rakennusta on korotettu kaksikerroksiseksi vuonna 1947. Sisustus tuhoutui osittain 24. syyskuuta 1951 tulipalossa. Tulipalon jälkeen rakennus korjattiin. Ravintolatilan ylimmässä kerroksessa on Marskin kabinetti, jossa on kaksi Haminan historiaan liittyvää Tove Janssonin sinne tekemää maalausta vuodelta 1952.
Perinteinen Haminan Seurahuone sai viime perjantaina uuden isännän. Kymen seudun osuuskauppa luopui hotellin ja ravintolan pyörittämisestä ja narut nappasi käsiinsä kotkalaisyrittäjä Ismo Räty. – Vuoden verran katsastin paikkoja laajentaa myös Haminaan. Tässä talossa on ainakin pitkät perinteet viihteessä ja majoitustoiminnassa, sanoo Räty. Räty on monialayrittäjä, joka aloitti yritystoimintansa perustamalla vuonna 1993 Kotkan turva-alalla toimiva Sechouse Oy:n. Sen jälkeen yritysryppääseen on tullut autoalaa, huoltoasematoimintaa, veneitä ja viimeksi myös hotelli- ja majoitustoimintaa Rädyn otettua haltuunsa Karhulan Hovin toiminnot. Myös Kotkan Sapokassa sijaitseva ravintola Tulikukko kuuluu Rädyn konserniin. Vuonna 2015 Räty osti Senaattikiinteistöltä Rankin linnakesaaren ja alueita ja rakennuksia Kirkonmaalta. Lehmänsaaren kainalossa sijaitseva Ollinkarit on myynyt viihdepalveluja ryhmille jo toistakymmentä vuotta. – Matkailupuolelle olemme toistaiseksi tehneet suurimmat investoinnit. Saaristo vetää myös ulkomaalaisia turisteja. Olen nyt keskittänyt yritykseni Kotkansaaret Oy:n alle tavoitteenani vähentää byrokratiaa. Kaikkiaan palveluksessamme on noin 100 työntekijää. Haminan toimintojen Räty lupaa vielä laajenevan: – Hotellin puolta on kunnostettava, käyttöaste on sillä puolella kunnossa. Ravintolaan ei ole ainakaan nopeasti tulossa mitään mullistavaa uutta, mutta Kesä-Kompassiin haemme uuden ilmeen ja tarjolle tulee esimerkiksi grilliruokaa ja kahvilatuotteita, visioi Räty. Seurahuoneen kiinteistön sekä sen jatkona olevan Haminan entisen kaupungintalonkin omistaa Haminan kaupunki. Kaupungintalo on tyhjentynyt sisäongelmien vuoksi, kun kaupunki on siirtänyt toimintojaan muualle. – Tunnen vanhan kaupungintalon tilanteen. Rakennus on kehnossa hapessa ja vaatisi mittavan miljoonaremontin. Pelikenttä Haminassa on kuitenkin nyt avattu: – Haminaan olen tuomassa muutakin liiketoimintaa. Siivousalalla, kiinteistönhuollossa ja myös autopuolella on kyllä tekemistä. Rätyn yritys Kotkan Saaret Oy on puhtaasti perheyritys. Mukana ovat vaimon ohella osakkaina myös kolme poikaa, joiden Ismo Räty uskoo jatkavan liiketoimintoja. – 21-vuotias Jussi on jo mukana liiketoiminnoissa, 19-vuotias Mikko on varusmiehenä Haminan kuljetuskomppaniassa ja 16-vuotias Olli tulee sitten veljiensä perässä.
Ismo Räty haistelemassa ravintola Kompassin ilmapiiriä.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli