Haminan talousalueen uutislehti

Talviturnauksesta alku pesiskaudelle

Junioreitten pesäpallokauden alkutahdit iskettiin Ruonalan urheiluhallissa HP:n järjestämässä perinteisessä Talviturnauksessa. Tunnelmasta vastasivat 53 turnauksen joukkuetta, jotka pelasivat neljän päivän aikana 77 peliä.

Haminan Palloilijain puheenjohtaja Rami Orola sanoi, että neljän päivän turnauksena joukkueitten ja pelien määrä on tapissa.

– Venyttäminen turnausta viiteen päivään venyttää myös seuran talkooväkeä.  Viidenteen päivään olisi mahdollista sijoittaa esimerkiksi lukkarileiri tai jotakin muuta koulutuksellista juttua, arvioi Orola.

Talviturnauksella on tärkeä rooli HP:n juniorijoukkueitten kesän toimintojen rahoittamisessa. HP:llä oli turnauksessa mukana 13 omaa joukkuetta eri ikäluokissa.

– Senvuoksi joukkueiden taustavoimat ovat myös hienosti mukana talkoojoukoissa. Kulloinkin vuorossa olevien joukkueiden pelaajien vanhemmat hoitavat tonttinsa esimerkiksi kahvilan pyörittämisessä.

HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi tunnusti, että neljän päivän turnaus on rankka seuran ydinjoukolle, jolla tekemistä riittää Ruonalan hallissa ihan joka päivälle.

– Kun pelit saatiin pelattua, edessä oli tiivis siivousurakka. Roskalavalle meni 30 säkillistä tavaraa, paljasti Hovi.

Puheenjohtaja Orola osoitti kiitokset myös turnauksen yhteistyökumppaneille OmaSP:lle sekä Intersport Karhulalle, joka toi halliin oman myyntipisteensä, josta monet pelaajat löysivät erikoishinnalla uusia välineitä kesän koviin kamppailuihin.

– Saimme positiivista palautetta kaikilta joukkueilta ja senvuoksi voimme olla varmoja siitä, että myös ensi talven turnaus täyttyy. Talviturnaus on monille joukkueille ainoa paikka päästä pelaaman sisähalliin. Tästä on hyvä jatkaa kohti kesää, sanoi Orola.

Pesistuomariksi oppii vain tuomaroimalla

Haminan Palloilijain järjestämä 4-päiväinen pesiksen Talviturnaus oli kova urakka myös tuomareille. Kaikkiaan 77 peliä pelattiin ja jokaisessa pelissä oli vähintään kaksi tuomaria.

Yksi työllistetyimmistä oikeudenjakajista oli Otto Heijari, 17, joka tuomitsi turnauksessa kaikkiaan 24 peliä.

– Tuomarikaarti toimi hienosti, tuomarilistoille merkityt oikeudenjakajat olivat jokaisessa pelissä ajoissa paikalla, sanoi Heijari, joka tuomaroinnin ohella oli myös koko turnauksen tuomarivastaava.

Erotuomarihommat Heijari aloitti jo 10-vuotiaana pelaamisen ohessa.

– Pelaamisen lopetin kesän 2015 jälkeen, kun jääkiekko veti enemmän puoleensa. Parin vuoden kuluttua loppui lätkänpelaaminenkin ja nyt on aikaa keskittyä pesiksen tuomarointiin.

Pesiksen erotuomariksi kasvaa vain tuomaroimalla. Jo seurojen juniorijoukkueille annetaan tuomarikoulutusta pelkästään senvuoksi, kun pesäpalloilu on niin taktinen laji.

– Tuomarit nousevat kokemuksen ja taidon mukaan yhä vaativampiin peleihin. Omalla tuomariurallani parhaat paikat kehittymiseen ovat olleet Pesäpalloliiton valtakunnalliset leirit, parhaimmillaan olen yhden kesän aikana käynyt tuomitsemassa kolmellakin leirillä.

Tuomarointi on yksi pesäpalloiluun liittyvä erikoisosaamisen laji. Parhaat erotuomarit löytyvät kovimmista peleistä eli miesten ja naisten superpesiksestä, jonne myös Otto Heijari tähtää.

– Olen jo kiertänyt superin pelejäkin aputuomarin roolissa pesillä ja takarajalla. Ensi kesänä pätevyyteni riittää poikien superpesikseen ja naisten ykköspesikseen.

– Superin tuomarikaartista löytyvät esikuvanikin Mika Kääriäinen ja Manu Majanne, joiden kanssa olen jo joitakin pelejä käynyt, paljastaa Heijari.

Mitkä tehtävät kiinnostavat tuomaroinnissa eniten?

– Mieluiten olen syöttötuomarin roolissa. Siinä näkee pelin parhaiten, kun voi olla aivan tapahtumien keskipisteessä.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide