Haminan talousalueen uutislehti

Kyläkoulujen pelastamiseksi haetaan vielä vaihtoehtoja, joista yksityinen kyläkoulu on toinen

Metsäkylän ja Kannusjärven kylien väki ei nielaise koulujen lakkauttamista kylistä. Yhteispalaverissaan kyläkokous on päättänyt selvittää eri mahdollisuudet koulujen jatkumisen turvaamiseksi. Vaihtoehdoista toinen on yhteisen yksityiskoulun perustaminen kyliin.

Palaverissa olivat edustettuina Kannusjärven kylätoimikunta, Kannusjärven koulun vanhempainyhdistys, Metsäkylän kyläyhdistys ja Metsäkylän koulun vanhempainyhdistys.

Metsäkylän koulussa pidetyssä yhteisessä kyläillassa keskusteltiin koulujen ja kyläpalveluiden tulevaisuudesta, kun Haminan kaupunginvaltuusto päätti antaa kasvatus- ja koulutusvaliokunnalle Metsäkylän ja Kannusjärven koulujen lakkauttamisen valmistelun.

Kylien kokouksessa kuultiin asiantuntijoita Kehittämisyhdistys Sepra ry:stä, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista sekä Yksityiskoulujen Liitto ry:stä. Alustusten jälkeen käytiin vilkasta keskustelua. Tilaisuudessa kuultiin myös kaupungin muutosjohtaja Liisa Koski-Lukkarin ja maaseutupäällikkö Tuula Ahosen puheenvuorot.

Illan yhteenvetona kyläkokous päätyi yksimielisesti selvittämään kahta eri vaihtoehtoja koulutoiminnan säilyttämiseksi molemmilla kylillä. Alustavasti selvitettävänä on kaksi vaihtoehtoa, joista halutaan neuvotella  kaupungin kanssa.

Kyläyhdistys tai jokin muu kylän toimijataho voisi ottaa koulukiinteistöt nimiinsä ja vastaisi jatkossa niiden käyttö- ja huoltokustannuksista. Koulutoiminta jatkuisi Haminan kaupungin alaisena molemmilla kylillä ja kaupunki maksaisi kiinteistöjen ylläpitäjälle vuokraa koulutoiminnan osalta.

Toisessa mallissa perustettaisiin kyläkoulujen yhteinen kannatusyhdistys, joka hakisi valtioneuvostolta toimilupaa itsenäiselle, yksityiselle koululle. Koulu toimisi kahdessa toimipisteessä, Kannusjärvellä ja Metsäkylässä, mutta olisi hallinnollisesti yhtä koulua.

Kannatusyhdistys tai muu kylätoimija ottaisi koulukiinteistöt nimiinsä, palkkaisi opettajat ja muun tarvittavan henkilökunnan ja huolehtisi työnantajavelvoitteista ja muista lakisääteisistä tehtävistä.

Itsenäisen koulun mallissa valtionosuudet tulisivat opetuksen järjestäjälle eli kannatusyhdistykselle ja koulutoiminnan kustannukset katettaisiin pääosin valtion varoin. Osa tukipalveluista olisi mahdollista ostaa kaupungilta ja osa tuotettaisiin mahdollisesti yhteiskunnallisen yrittäjyyden toimintamallilla.

Mikäli tähän vaihtoehtoon päädyttäisiin, toimilupaa pyritään hakemaan jo kevään 2019 aikana. Lupakäsittely kestäisi noin vuoden.

Valmistelevan työryhmän tueksi on tulossa tiimi, jossa on Kehittämisyhdistys Sepra ry:n, Helsingin yliopiston Ruralia-Instituutin ja Yksityiskoulujen Liitto ry:n edustus.

Kyläkokouksen päätökset esiteltiin epävirallisesti jo tiistai-iltana kasvatus- ja koulutusvaliokunnan kokouksessa. Valiokunnan osalta valtuuston määräämä valmistelu koulujen lakkauttamiseksi siirtyi seuraavaan kokoukseen, jolloin valiokunnalla olisi käytössään myös tarkat oppilasennusteet.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli