Haminan talousalueen uutislehti

Kuntaranking ei helli seutuamme

EK:n toteuttaman Kuntaranking-tutkimuksen valossa Suomen itä- ja länsipuolien väliset erot kasvavat ja kasvavat. Kun läntinen Suomi jyllää ja menee eteenpäin, Itä-Suomessa ei ole päästy kunnolla kiinni nousukaudesta. Tuuli käy lännestä, sillä kärjessä ovat Seinäjoen, Rauman ja Turun seutukunnat. Kolme peränpitäjää ovat Kotka – Hamina, Kajaani ja Kouvola. Vielä pari vuotta sitten Kotka – Hamina jätti samassa tutkimuksessa taakseen sentään kaksi seutukuntaa.

Parin vuoden välein toteutettava Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta. Tutkimuksessa tarkasteltiin aluekohtaisia kuntatalous- ja yrittäjyystilastoja ja tutkimusta täydennettiin yritysjohtajille suunnatuilla kyselyillä. Vertailuun otettiin mukaan 25 seutukuntaa, joista juuri yrityskyselyssä saatiin eniten vastauksia.

Yritysjohtajille suunnatuilla kyselyillä olikin merkittävä arvo Kuntarankingin lopputulokseen. Siitä pitää olla Kotkan – Haminan seudulla huolissaan. Yritysten mahdollisuudet osallistua julkiseen palvelutuotantoon olivat tarkastelun keskiössä, samoin erilaisten yritysten tasapuolinen kohtelu koosta riippumatta. Lupa- ja kaavoitusprosessien sujuvuus on tärkeää yritysjohtajille.

Kotkan – Haminan seutukunnalla on selkeitä vahvuuksia, vaikka nyt lunta tulikin tupaan. Täällä on maamme suurin tavarasatama, jolla on erinomaiset mahdollisuudet lisätä kapasiteettiaan. Seudulla on myös runsaasti käyttämätöntä potentiaalia sekä erinomaiset liikenneyhteydet.

Yritysjohtajien kyselyissä painoi kuitenkin enemmän se, että suurteollisuutta on saneerattu ulos valtavasti. Se on heikentänyt myös suurteollisuuden alihankkijoina palvelleen pienen ja keskisuuren teollisuuden toimintaedellytyksiä. Kymenlaakson keskusten sisäänrakennettu eripuraisuus koetaan myös painolastina.

Kotkan – Haminan seutu on odottanut jo vuosia sitä suurta uutista, jonka vedossa koko seutukunta kääntyisi kovaan kasvuun. Tuo suuri uutinen on joka tapauksessa yhä lähempänä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus