100-metrinen salko on pieniä teknisiä tarkastuksia vaille valmis.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisuuden kunniaksi Haminaan suunniteltu Suomen suurlippu voidaan turvallisesti nostaa marraskuussa 2018 pystytettyyn satametriseen salkoonsa. Tehtyjen asiantuntijatarkastusten jälkeen suursalko on todettu turvalliseksi ja lippu voidaan nostaa, kun kaupungin rakennusvalvonnan käyttöönottolupa on saatu.

Haminan kaupunki on halunnut varmistaa, että suurlipun salko vastaa suomalaisia turvallisuusmääräyksiä.

Ennen käyttöönottolupaa tehdään vielä erilaisia testauksia mm. lippusalon sähköistykseen ja nostotekniikkaan liittyen. Lippusalossa on automatiikka, joka voimakkaalla tuulella laskee suurlipun, jotta vältetään lippukankaan rikkoutuminen.

Kun viimeiset testit ja kokeilut on tehty, voidaan suurlippu nostaa pysyvästi salkoon. Lipunnostopäivä päätetään tulevien viikkojen aikana.

Suurlippu on osa Haminan Lippumaailmaa, jonka kehitystyötä jatketaan suunnitelmien mukaan.

Tulevana kesänä Haminan kaupunki yhteistyössä Kehittyvä Hamina ry:n kanssa järjestää suursalon juurella 25.5. Tankomarkkinat-tapahtuman osana Kesätuulella Haminassa -tapahtumaa. Raatihuoneella nähdään kesällä 2019 Suomen lipun 100-vuotisjuhlanäyttely ja Lipputorniin avataan Pohjoismaiden ja Baltian maiden lippuja esittelevä näyttely.

Haminan Lippumaailmaan ei tänä vuonna tehdä uusia rakennusinvestointeja. Sen sijaan suurlipun rahoitukseen osallistuneiden maiden liput liehuvat tänäkin kesänä Haminassa.

Lippumaailma painaa kaasua

Haminan Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen on huojentunut ja tyytyväinen suurlipun 100-metrisen salon saatua HYVÄKSYTTY -leiman. Kiljunen sanoi, että 100-metrinen salko on pysyvä maamerkki Haminalle.

– Salon juurelle voidaan kehittää rajattomasti tapahtumia ja tilaisuuksia. Suurlipun juhlavan noston jälkeen on luvassa esimerkiksi toukokuun Tankomarkkinat, sanoi Kiljunen.

100-metrinen salko on nyt syynätty ja kelvolliseksi havaittu monelta kantilta.

– Viimeiset kuukaudet ovat olleet piinallisia. Kaikki Lippumaailman hankkeet ovat olleet jäissä, mutta nyt on aika painaa kaasua, asiat etenevät vauhdilla, lupasi Kiljunen.

Haminan 100-metrinen salko ja koko hanke ovat saaneet moninkertaisen julkisuuden odotuksiin nähden.

– Teknisestä ongelmasta seurasi superjulkisuus, jonka hedelmät ovat pian poimittavissa. Julkisuutta on tullut negatiivisuuden kautta mutta nyt kaikki taipuu positiiviseksi!