Haminan talousalueen uutislehti

Hallituksen ero avasi vaalipelin

Keskustan ehdokkaat saivat Kaakkois-Suomessa hienon tuloksen kevään 2015 eduskuntavaaleissa, kun läpi meni viisi kansanedustajaa eli enemmän kuin muista puolueista. Juha Sipilän hallitus on johtanut maata siitä lähtien mutta päätavoite jäi saavuttamatta: sotea ei saatu valmiiksi tällä vaalikaudella ja hallitus pyysi eroa.

Keskusta ei ole ollut gallupien suosiossa ja eronneen hallituksen pääpuolue lähtee vaaleihin takamatkalta. Mutta uuteen tilanteeseen pakotti hallituksen ero myös muut puolueet: enää ei vaaleihin voi mennä sättimällä pelkästään hallitusta ja sotea. Nyt on muiden esitettävä omat sotemallinsa.

Kuntapolitiikassa vuodesta 2005 vaikuttanut haminalainen Hannah Honkanen on ensimmäistä kertaa Keskustan ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

– Hallitus on joutunut tekemään ikäviäkin päätöksiä, kun velaksi eläminen on pitänyt saada loppumaan. Sipilän hallitus on kuitenkin saanut työllisyyden parempaan kuntoon ja verotuloilla voidaan nyt tehdä merkittäviä parannuksia sinne, missä niitä eniten tarvitaan, sanoo Honkanen.

– Hallituksen koulutusleikkaukset olivat ikävä asia. Keskustan tavoitteena on nyt saada ammattikoulutukseen 1 000 uutta opettajaa työpaikoilla tapahtuvan oppimisen tueksi.

Sote on jo saanut jalansijaa Kymenlaaksossa, jossa kunnat ovat perustaneet yhteisen yrityksen Kymsoten hoitamaan sosiaali- ja terveyspuolen asioita. Kymsoten toiminta jatkuu ennallaan Sipilän hallituksen kaatumisesta huolimatta. Saako 15 vuotta rakenneltu sote-ratkaisu vaalien jälkeen uuden vetäjän, se ratkaistaan vaaleissa.

– Hoivapalveluissa on paljon parannettavaa. Henkilöstön määrä on alimitoitettua, se pitää korjata. Mummoille ja papoille pitää saada parasta mahdollista hoivaa ja terveyspalvelut pitää saada säilymään lähellä ihmisiä.

Rantaradan rakentaminen Helsingistä itään Haminaan saakka on Hannah Honkasen mielestä suuri elinvoimakysymys koko maakunnalle.

– Linjaus Porvoosta Kotkan-Haminan suuntaan laajentaisi pääkaupunkiseudun työssäkäyntialuetta koko itärannikolle. Se toisi enemmän uusia kaupunkeja ja ihmisiä nopean sähköisen liikenteen piiriin ja olisi siten myös ilmastoteko. Rata loisi uutta kasvua koko Kymenlaaksoon, jolloin laaksokunnan merkitys kasvaisi tulevina vuosina.

Hannah Honkanen on myös Raittiusseura Jaspiksen toiminnanjohtaja. Nuorten hyvinvointi on aina ollut hänen keskeisiä teemojaan.

– Koulutuksen ja työelämän ulkopuolella on Suomessa kymmeniätuhansia nuoria, ja joka päivä jää kuusi alle 35-vuotiasta nuorta ihmistä eläkkeelle masennuksen vuoksi. Tilanteemme on nurinkurinen, kun alle 40-vuotiaita eläkeläisiä on saman verran kuin yli 70-vuotiaita.

– Nuorten syrjäytymisen taustalla on usein lapsiperheköyhyys. Lapsilla ei ole mahdollisuutta harrastuksiin ja usein monet muutkin ongelmat kuormittavat perheitä, sanoo Honkanen.

– Jos lapsiperheisiin ja nuoriin ei panosteta, niin myös maan talous on pian umpikujassa.

Hannah Honkanen on toiminut Haminan kaupunginvaltuustossa lasten ja nuorten valiokunnan puheenjohtajana. Juuri nyt hän johtaa hyvinvointivaliokuntaa. Kahteen otteeseen hän on kuulunut myös kaupunginhallitukseen.

– Koen olevani omalla alueellani juuri valiokuntien valmistelevassa työssä. Siinä pääsee vaikuttamaan asioiden kehityslinjoihin ja samalla pystyy luomaan puitteita hyvinvoinnille.

 

Kaakkois-Suomen vaalipiiri, Keskustan kansanedustajaehdokkaat:
Jenny Hasu Kouvola, Kristiina Helminen Ruokolahti, Matias Hilden Puumala, Hannah Honkanen Hamina, Laura Hämäläinen Mikkeli, Kimmo Ihalainen Joroinen, Johanna Ikävalko Lappeenranta, Hanna Kosonen Savonlinna, Jari Leppä Pertunmaa, Maritta Mynttinen Hirvensalmi, Kirsi Olkkonen Mikkeli, Markku Pakkanen Kouvola, Anniina Peltola Iitti, Pekka Räty Imatra, Arto Sepponen Pieksämäki, Ari Torniainen Lappeenranta ja Riikka Turunen Pyhtää.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös