Haminan talousalueen uutislehti

Rasisminvastainen viikko Haminassa

Aulis Vanhala kuvattiin kotonaan Haminassa 12. maaliskuuta 2019.

Pieni poika seisoo yksikseen pihamaalla Onkamaalla, eikä poistu kotipihasta minnekään. Isä oli piirtänyt hiekkaan ympyrän ja vannottanut poikaa pysymään sen sisällä.

Elettiin 40-lukua heti sotien jälkeen ja poika oli Aulis Vanhala, cp-vammainen.

– Vieraiden tullessa kylään minut laitettiin aina sivuhuoneeseen, etten näkyisi enkä häiritsisi, muistelee nykyisin 79-vuotias Vanhala lapsuuttaan.

– Toiset lapset myös osoittelivat ja pilkkasivat huutelemalla vammaiseksi.

Yleisin liikuntavammaisuuden syy lapsilla on CP-vamma, joka tarkoittaa sikiön tai pienen lapsen aivoille tapahtunutta pysyvää vauriota aivojen liikettä säätelevällä alueella.

Vamma voi vaihdella pienestä toimintahäiriöstä vaikeaan monivammaisuuteen. CP-vamma ei ole kehitysvamma, mutta kehitysvammaisella voi esiintyä CP-vammaisuutta.

Puhuttaessa vammaisuudesta ja vammaisuuden mukanaan tuomista vaikeuksista, Vanhala on antanut asialle vuosien varrella rohkeasti kasvonsa.

Tällä viikolla Vanhalaa voi kuulla rasisminvastaisenviikon ”Kaikki kaikkien puolella”-monikulttuurisen pop up -brunssin paneelikeskustelussa Simeon-salissa, Pikkuympyräkatu 34 Hamina.

Lauantaina 23.3. klo 10-13 on tarjolla myös kansainvälisiä ruokia, kansanlauluryhmä Rodnikin lauluesityksiä, lasten nurkkaus sekä lasten tekemiä taideteoksia. Tapahtumaan on ilmainen pääsy.

Tarjoilu maksaa 5 euroa hengeltä ja 10 euroa koko perheeltä.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Haminan kaupunki, Haminan Karjalaiset Nuoret, Haminan seurakunta, Hamina-Vehkalahden Pohjola-Norden, Jamilahti, Kaakonkulman Maahanmuuttajat Rodnik ry, Kumppanuustalo Hilma, Linnoitusravintola Kamu, SPR Haminan osasto, Suomi-Venäjä-Seura Haminan osasto ja Veikkaus.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli