Haminan talousalueen uutislehti

Ulkoisilla paineilla ote nuorisosta

Koulussa pitää menestyä hyvin, mutta et saa julkisesti iloita hyvästä menestyksestä, sillä muuten muut tulevat kateelliseksi ja pitävät sinua ylimielisenä.

Jos hyvänä oppilaana et saakaan sitä tavoiteltua kymppiä, et saa olla siitä surullinen, koska sait silti paremman numeron kuin ystäväsi. Jos et jossain aineessa yllä keskinkertaisiinkaan numeroihin, se johtuu siitä, ettet yrittänyt tarpeeksi, vaikka olisit uhrannut kaiken vapaa-aikasi opiskelulle, vain alittaaksesi omat ja muiden odotukset itsestäsi.

Herääkin kysymys, opiskeleeko nuori itseään vai ystäviä ja sukulaisia varten? Ulkoisten paineiden takia motivaatio kaikkeen voi nopeasti siirtyä sisäisestä motivaatiosta ulkoiseksi. Ulkoisesti motivoitunut ihminen ei koe iloa matkalla palkinnon, esimerkiksi hyvän arvosanan, saavuttamiseksi.

Nuorille asetetaan paljon paineita, yleensä vahingossa ja hyvää tarkoittaen. Itsestään epävarmalle teinille pienikin, ehkä hyvää hyvyyttään sanottu kommentti voi raapaista hänen itsetuntoaan kovasti.

”Näyttäisit nätimmältä, jos olisit laihempi”, ”tuon näköisenä et ikinä löydä rakkautta”.

Tällaisten kommenttien takia nuori käy muuttamaan itseään mielessään vain ajatus, ettei kelpaa sellaisena kuin on nyt. Hieman tukevan näköisen nuoren terveydessä ei silloin ole välttämättä ollut mitään vikaa, mutta päässä jyskyttävän ajatuksen takia tulevaisuudessa voi olla, psyykkisessä ja fyysisessä terveydessä.

Osalle ulkonäköseikoista ei edes voi mitään, esimerkiksi pituudelle.

Miksi ihmiset asettavat toisilleen ja välillä itselleenkin vahingossa ja ajattelemattomuuttaan paineita, joiden takia voi ilmentyä mielenterveysongelmia? Mielenterveysongelmiin ei välttämättä uskalleta hakea apua, sillä itse tai läheinen voi pelätä leimautumista. Tai sitten ei uskalleta myöntää omia ongelmia, uskotaan, että syömishäiriö voi olla nopea ratkaisu saavuttaakseen sen muille kelpaavan kehon.

Jokaisen meidän pitäisi ymmärtää, ettei kaikkea voi osata, kaikkeen ei voi kyetä eikä kaikkeen voi vaikuttaa. Nämä asiat ymmärrettyään, voisi moni jättää pienet ikävät kommentit sanomatta ja maailma olisi parempi paikka kaikille elää. Ilman paineita siitä, ettei kelpaa, vaikka todellisuudessa kelpaakin enemmistölle. Ja sitä paitsi, eikö pääasia ole, että kelpaa itselleen.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus