Haminan talousalueen uutislehti

Uusi lämpölaitos valmis

Tulet Haminan Energian uuden kaukolämpölaitoksen uuniin sytytettiin torstaina. Koevaiheen jälkeen laitos kytketään tuotantoon, jolloin se ryhtyy jakamaan lämpöä Poitsilan ja Haminan keskustan kaukolämpöverkkoon.

– Neljän MW:n lämpölaitos käyttää pääasiassa vain puupohjaisia materiaaleja, kuten kokopuuhaketta, metsätähdehaketta, murskattua puhdasta kierrätyspuuta sekä kuorta. Lämmön huipputarpeessa turvaamme myös palaturpeeseen, sanoi kaukolämmön käyttöpäällikkö Petri Kekäläinen.

Satamatien varrella sijaitsevan uuden lämpölaitoksen valmistuttua varuskunnan alueella sekä Poitsilassa sijaitsevat lämpölaitokset siirretään reserviin.

– Haminan Energian visiona on johtava yritys uusiutuvan energian ja energiakaasujen alalla, sanoi toimitusjohtaja Markku Tommiska uuden lämpölaitoksen avajaisissa.

Puolustuslaitoksen johtava energia-asiantuntija Kari Huttunen oli hyvillään, kun Haminan varuskunta pääsee nyt eroon ulkomaisesta fossiilisesta energiasta.

– Ensi vuonna pääsemme siirtämään myös Parolan varuskunnan uusiutuvan energian piiriin, sanoi Huttunen.

Uuden kaukolämpölaitoksen valmistuminen on iso juttu myös Haminan kaupungille, sanoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Inkeroinen-Lalu tervehdyksessään.

– Kaukolämpöenergian tuotannon vaihtaminen kaasusta ja öljystä puupohjaiseen polttoaineeseen tukee Haminan kaupungin ilmastotavoitteita vähentämällä hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Haminan kaupunki on sitoutunut tavoittelemaan hiilineutraalia toimintaa alueellaan. Ensimmäinen askel oli liittyminen hiilineutraaliutta tavoittelevien Hinku-kuntien joukkoon vuonna 2017, sanoi Inkeroinen-Lalu.

Haminan Energia Oy on hienosti mukana edistämässä kaupungin tavoitteita ja näyttämässä esimerkkiä muille toimijoille. Muitakin suunnitelmia oli pohdittu yhdessä kaupungin viranhaltijoiden kanssa.

Satamatien kaukolämpölaitokselta on rakennettu uutta putkiparia on noin 3,5 kilometriä. Lämmönjakelu yltää myös Haminan sataman alueelle.

Uuden kaukolämpölaitoksen myötä Haminan Energia hakee myös uusia asiakkaita.

– Uuden laitoksen tuotannolla pystymme alentaman kaukolämmön hintaa jopa 10 %. Asia kiinnostaa selvästi alueen asunto-osakeyhtiöitä, joilta olemme saaneet kymmeniä tarjouspyyntöjä taloyhtiöiden budjetoinnin pohjaksi, sanoi käyttöpäällikkö Kekäläinen.

Laitoksessa korostuu vihreyden ohella myös hiilijalanjäljen selkeä pienentyminen, sillä raaka-ainehankinta keskittyy aivan Haminan lähiseudulle, sanoi Kekäläinen.

– Kaukolämmön etuja taloyhtiöille ovat ympäristöystävällisyys, helppous, vaivattomuus ja myös edullisuus. Uusia potentiaalisia asiakkaita voisivat olla Etelä-Poitsilan, Jamilahden ja Haminan keskustan taloyhtiöt.

Uusille kaukolämmön asiakkaille on räätälöity myös erikoistarjouksia:

– Liittymän saa 50 %:n alennuksella tämän vuoden loppuun saakka. Hoidamme avauspakettiin kuuluvat jutut ja taloyhtiöille tarjoamme myös muutaman vuoden rahoituspakettia, vinkkasi Kekäläinen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös