Haminan talousalueen uutislehti

Eeron sotilasura venyi ylipitkäksi

Kun Eero Lauri valmistui Kadettikoulusta nuorena luutnanttina vuonna 1978, hän ei arvannut uran venyvän yli 40-vuotiseksi. Kun Laurin virkaura everstiluutnanttina päättyi 2005, uusi ura jatkui oitis RUK:n oppilaskunnan kannatusyhdistyksen toiminnanjohtajana.

Toiminnanjohtajan tehtävistä Lauri luopui viime viikolla ja eläkkeen juoksu alkoi 1.4.

– Kuuluin jo 1990-luvun lopulla RUK:n kurssinjohtajana myös Kannatusyhdistyksen hallitukseen, joten toiminnot olivat tuttuja. Kun työhaluja riitti, siirto Kannatusyhdistykseen oli sekä luonteva että helppo, kertoo Lauri.

Yli 14 vuoden rupeaman aikana Eero Laurin silmien ohi on kulkenut yli 18 000 upseerioppilasta. RUK:n koulunjohtajia on tullut ja mennyt, nyt on menossa 7. Reserviupseerikurssien johtajia on ollut vielä enemmän.

– 14 vuoden aikana olemme Kannatusyhdistyksen kautta tukeneet 28 RU-kurssin oppilaskuntien toimintoja. Kursseilla vierailleiden kummikurssien lukumäärä nousee yli 50:n.

Jokaisella RU-kursssilla oppilaskunnan tukena toimii kuraattori, joka on koulun johdon virallinen edustaja.

– Kuraattoreita on ollut kymmenkunta. Auttaminen heidän monipuolisessa työssä on Kannatusyhdistyksen keskeisiä tehtäviä.

Jokainen RU-kurssi on omanlaisensa, sillä kaikki kurssilaiset vaihtuvat kaksi kertaa vuodessa ja he valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen, joilla on aina samat noin 30 tehtävää pöydällään.

– Jokaisen oppilaskunnan suurin haaste on kurssijuhlan järjestäminen. Yli 400 sivuisen kurssikirjan rakentaminen vaatii aina myös suuria ponnisteluja ja projektiluontoisia tehtäviä on paljon muitakin.

– Koska RU-kurssien aikataulu on tiukka, oppilaskunnalla ei ole varaa lipsua missään jutussa, sillä aikataulussa ei vain ole sijaa uudelle yritykselle.

Suomen nuorten miesten ja nykyisin myös naisten parhaimmiston mukanaeläminen tiiviin kurssin lomassa on pannut jo sotilaseläkkeelle jääneen miehen jaksamaan. Rakkaudesta lajiin. Jokaiselta kurssilta on jäänyt mieleen mukavia muistoja.

Yhden kurssikirjaan tehdyn Naantalin Kultarantaan suuntautuneen haastattelumatkan Eero Lauri muistaa erityisen hyvin. Kohteena oli presidentti Tarja Halosen puoliso, silloinen kummikurssilainen tohtori Pentti Arajärvi vuonna 2006.

– Kesken haastattelun havahduin kuin unesta. Salama oli iskenyt lipputankoon ja salaman koko voima oli mennyt maaperään vain parin metrin päässä sijainnutta ukkosenjohdatinta pitkin.

– Turvamiehet syöksyivät heti sisään ja laskivat pääluvun. Oma pääni soi tapahtuman jälkeen vielä pitkään, mutta onneksi kuulo säilyi vaurioitta, muistelee Lauri.

– Haastatteluretkillä sattui aina kaikenlaista, mutta Kultarannassa luonto todella näytti voimansa.

Eero Laurin ei tarvinnut yksin lähteä eläkepäiville, sillä Kirsi-vaimon työpäivät päättyivät samaan aikaan.

– Vaimoni työskenteli viimeksi RUK:n ja Maavoimien tiedotuksessa Maasotakoulun tiedotussihteerinä, sitä ennen RUK:n hankintasihteerinä ja aivan ensimmäisenä oppi- ja toimistomateriaalikeskuksen toimistosihteerinä. Nyt sitä yhteistä aikaa riittää!

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli