Haminan talousalueen uutislehti

Jo suurlipun koenosto keräsi yleisöä: 100-metrinen tanko sai lippunsa

Tarvittiin useita käsipareja lipunnostossa vahtimaan sitä, ettei lippu likaantuisi Sibeliuskadun kentän hiekassa.

Suurlippu liehui Haminan 100-metrisessä lipputangossa ensimmäisen kerran maanantaina, kun lipputangon tekniikkaa testattiin. Lipunnosto toimi suunnitelmien mukaan, vain nappulaa painamalla, sillä miesvoimin lipunnosto ei onnistuisikaan.

Lipun koenosto keräsi Sibeliuspuiston kentän lipeille satamäärin katsojia, pelkästään autoja oli varovasti arvioiden 60–70. Koenostoa ei markkinoitu missään, mutta puskaradio oli toiminut.

– Koenostolla testataan, miten tekniikka toimii. Jos jotakin on parannettava, se tehdään, sanoi koenostoa seuraamassa ollut Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Lipputankoon on viimeisten kuukausien aikana tehty perusteellinen tarkastus ja tanko on todettu turvalliseksi. Lisäselvityksillä saatiin vakuudet siitä, että tanko kestää, vaikkei sen valmistamiseen olekaan käytetty kaikkia suomalaisia valmistusnormeja.

Suurlipun koenostossa oli paikalla myös tangon valmistaneen venäläisen Amira Groupin johto.

Ennen tangon käyttöönottolupaa tangon toimittanut ADS Finland hoiti nostotekniikan testaamisen. Myös tangon huipulla oleva tuulimittari testattiin. Mittarin tehtävänä on laskea lippu alas, mikäli tuuli äityy liian kovaksi.

Tanko kestää kovaakin tuulta, mutta lippu ei. Kaupungin on määritettävä, mille tuulenvoimakkuudelle laskuautomatiikka säädetään.

Maanantaina testattiin myös tangon sähköjärjestelmä ja tekniikkaan sähkökatkoksen varalta kuuluva akkujärjestelmä.

Kaupunginjohtaja Muhonen arvioi, että suurlipusta tulee kesän kohokohta Haminalle, vaikka jo tähän mennessä pelkkä lipputanko on saanut laajaa valtakunnallista julkisuutta.

– Suurlippu saadaan vihittyä käyttöönsä juuri ennen matkailukauden alkua. Yhdessä Zsar-outletkeskuksen kanssa olemme vetovoimainen kaksikko täällä kaakkoisessa Suomessa, arvioi Muhonen.

Tarvittiin useita käsipareja lipunnostossa vahtimaan sitä, ettei lippu likaantuisi Sibeliuskadun kentän hiekassa.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli