Haminan talousalueen uutislehti

Kyläkouluille on annettava mahdollisuus

Kannusjärvi on elinvoimainen kylä, jossa on runsaasti erilaista teollisuutta. Yrittäjyys leimaa koko kylää, sillä kylän maatiloilla on viljelysten ohessa myös muuta monipuolista yrittäjätoimintaa.

Kylän henkinen keskus on koulu, Kannusjärven koulu, jonka Haminan kaupunki on päättänyt lopettaa. Kun koulu loppuu, valot sammuvat koko kylästä, isku on kova.

Kyläkoulun lopettamisen hintaa ei voi mitata rahalla, sillä Kannusjärvellä koulun ympärillä toimii opetuksen lisäksi monenlaisia henkisen elämän ja liikunnan aktiviteetteja. Jos ja kun koulu sulkee ovensa, kaikki loppuu.

Tunnelma Kannusjärven koulussa oli ajoittain hyytävä, kun kaupungin johto kävi perustelemassa kyläläisille koulun lopettamissuunnitelmiaan. Kyläläisten oli vaikea perusteluja ymmärtää vallankin, kun lakkautushankkeen hintalappu, taloudellinen hyöty jäi hämäräksi.

Kannusjärven lailla Metsäkylän koulu on lakkautusuhan alla. Molempien ongelma on vähenevät oppilasmäärät, Metsäkylässä Kannusjärveäkin jyrkempinä. Molemmat kylät on määritelty maakuntakaavassa kehityskelpoisiksi kyläkeskuksiksi. Koulujen lopettaminen panee väistämättä pisteen kasvuhankkeille.

Hamina palkkasi syksyllä kaksi muutosjohtajaa. Näkyvimpinä virkatehtävinään heidät on nostettu eturiviin tuomaan muutokset kahteen kylään lakkauttamalla kylistä koulut. Tehtävän epäkiitollisuus ja raskaus on ilmeinen, mutta annetut askelmerkit ovat selkeät.

Haminan ja Vehkalehden yhdistyessä 2003 yhteinen tahto kiteytettiin lauseeseen Vahvat yhdessä – kaupunki ja maaseutu. Kylien mielestä tuo tahtotila on jo moneen kertaan kuopattu.

Haminan kaupunginvaltuuston tulee taipua vielä harkitsemaan kyläkoulujen lakkautuspäätöstään, joka on listalla 28.5. pidettävässä kokouksessa. Kyläkoulujen lakkauttamista ei voi perustella pelkästään euroilla, kouluilla on kylille aivan liikaa arvoja, joita ei rahassa voi mitata.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus