Haminan talousalueen uutislehti

Vihreät kovin tavoittein liikkeellä

Vihreillä on huhtikuun eduskuntavaaleissa huimat tavoitteet. 15 kansanedustajan joukon uskotaan kasvavan reippaasti yli 20:een.

Kevään 2015 vaaleissa puolueen kannatus oli 8,5 %, mutta kannatus on keikkunut gallupeissa ylimmillään jo 17,5 %:ssa.

Kaakkois-Suomen Vihreät jäi viime vaaleissa hieman valtakunnallisesta tasosta, kun 6,4 %:n kannatus riitti vain yhteen kansanedustajaan.

Kolmansiin eduskuntavaaleihinsa valmistautuva haminalainen Katja Andrejev, 38, luottaa puolueen eteenpäinmenoon:

– Meillä Kaakossa on tavoitteena ollut kahden ehdokkaan saaminen läpi eduskuntaan, mutta viimeisten galluptulosten mukaan kolmenkin läpimeno voisi olla mahdollista, arvioi Andrejev, kaksilapsisen perheen äiti, joka työskentele Ekamin palveluksessa tiimipäällikkönä.

Etelä-Kymenlaaksosta on ehdolla Andrejevin lisäksi peräti kolme kotkalaista. Onko ehdokasasettelu mennyt nappiin, sen näyttävät vaalit.

– Myös Etelä-Savosta on neljä ehdokasta, samoin Lappeenranta – Imatralta. Ehdokkaillamme on hyvin erilaiset profiilit, jotka myös vetoavat erilaisiin äänestäjiin.

Andrejevin mukaan nämä vaalit ovat ennenkaikkea ilmastovaalit, joissa ratkaistaan Suomen ilmastopolitiikan suurten ratkaisujen linjat.

– Suomen pitäisi saada liikenne päästöttömäksi. Fossiilisille polttoaineille on iskettävä eräpäivä ja muutokselle on luotava myös sitova aikataulu, sanoo Andrejev.

Perustulo on yksi Vihreitten keskeisistä teemoista:

– Kaikille yli 18-vuotaille tulisi aluksi 300 euron perustulo, joka seuraavalla vaalikaudella korotettaisiin 600 euroon. Perustulon rahoitus tulisi verotuloina ja perustulolla korvattaisiin perustoimeentulotuki.

Andrejev on työssään joutunut seuraamaan koulutusleikkauksien vaikutuksia erityisestä ammatillisen koulutuksen puolella.

– 690 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta on tähän mennessä leikattu. Nyt tavoitteemme on lisätä koulutukseen kautta linjan varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin välittömästi 900 miljoonaa. Kun koulutus ei toimi alusta saakka, myöskin työelämän rekrytoinnit takkuavat koulutettujen hakijoiden puutteessa. Laskua maksetaan pitkään.

Työperäisen maahanmuuton merkitystä Vihreät korostavat ohjelmassaan.

– Meillä on koulutuksessa runsaasti maahanmuuttajia, joiden opiskelumotivaatio on huikea.

Soten kariutumista Katja Andrejev pitää murheellisena:

– Diplomatiaa ei ollut pöydissä riittävästi. Toivottavasti tältä sote-kierrokselta saadaan parhaat palat hyödynnettyä uuden soten käynnistyessä heti vaalien jälkeen.

– Kymenlaakson ongelmana on hiipuva työllisyys, joka on suurin syy nuorten pahaan oloon.

Vihreät ratkaisivat puheenjohtajaongelmansa valitsemalla pätkäpuheenjohtajakseen kokeneen Pekka Haaviston. Pesti kuitenkin kestää vain kesän puoluekokoukseen saakka.

Andrejev uskoo, että vaalien kautta löytyy ratkaisuja myös puheenjohtajakysymykseen.

– Vihreät on valmis hallitusvaatuuseen. Mitään puoletta emme ennalta sulje ulos, kumppaneiksemme sopivat kaikki ohjelmasta riippuen. Ennalta tuntuu, että viher-vasemmiston hallitus voisi olla todennäköisin.

 

Kaakkois-Suomen vaalipiiri,
Vihreitten kansanedustajaehdokkaat:

Andrejev Katja Hamina, Aikio Jenni Kouvola, Holopainen Hanna Lappeenranta, Huhtala Juha Kouvola, Hyytiäinen Sari Kouvola, Junttila Virpi Lappeenranta, Juntunen Maisa Kangasniemi, Järvinen Heli Savonlinna, Klemola Kimmo Lappeenranta, Kosonen Lauri Savonlinna, Laine Aleksi Kotka, Liikanen Veli Mikkeli, Lähde Hanna-Kaisa Kotka, Parkkinen Mari Mikkeli, Pohjola Ritva Imatra ja Silvo Sonja Ruokolahti.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli