Haminan talousalueen uutislehti

Elomaa loikkasi liikkuvaan junaan

Kaikissa vaaleissa on aina valtava määrä liikkuvia osia, joiden naksahtaminen kohdalleen ratkaisee vaalituloksen. Kaikista vaaleista nousee esiin myös joukko voittajia, mutta suurin osa ehdokkaista kärsii vaalitappion.

Paras tapa valmistautua vaaleihin tehdä laadukasta työtä politiikan kentillä myös ennen vaaleja. Kansa kyllä muistaa.

Suuriin virheisiin voivat sortua myös puolueet, jotka epäonnistuvat ehdokasasettelussaan. Hyvä esimerkki nähtiin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, kun Etelä-Kymenlaaksossa vahvassa vedossa ollut Kokoomus jäi lopulta ilman omaa kansanedustajaa. Kotkan Marika Kirjavaisen 4 115 ääntä ei riittänyt, Etelä-Kymenlaakson kokoomusääniä olivat jakamassa myös nettipoliisi Marko ”Fobba” Fors (3 277) sekä pyhtääläinen Toni Vanhala (669).

Ehdokasasettelu johti siihen, että paikallisista ehdokkaista kukaan ei mennyt läpi, vaan kolmen ehdokkaan keräämistä yli 8 000 kokoomusäänestä hyödyn nappasivat muut.

Marika Kirjavainen oli jo lähdössä ehdokkaaksi myös näihin vaaleihin, mutta valinta Kymenlaakson kauppakamarin toimitusjohtajaksi muutti mielen: mieluummin kauppakamarivirkamieheksi kuin politiikkaan pätkätöihin.

Kirjavaisen sijaan nousi vain pari kuukautta ennen vaaleja kotkalainen Jari Elomaa, 68, kuntapolitiikassa marinoitunut yrittäjä, joka on johtanut Kotkan kaupunginhallitusta yli neljä vuotta ja valtuustovuosiakin on 18.

– Kirjavaisen luovuttua ehdokkuudesta oli aika selvää, että lupaudun ehdolle. Nämä vaalit ovat minulle jo kuudennet, mutta ensimmäiset eduskuntavaalit, kertaa Elomaa, jolla on sensijaan meriitit Jyri Häkämiehen kampanjapäällikkönä.

Yrittäjyys ja elinkeinoelämä kaiken kaikkiaan ovat Elomaan keskeisiä vaaliteemoja:

– Suomi ei pärjää, jos yrittäjät eivät voi hyvin, sillä työpaikat syntyvät yrityksiin. Ne synnyttävät arvonlisän, jolla hyvinvointiyhteiskunta pysyy pystyssä.

– Hyvin koulutetut, motivoituneet työntekijät ovat yritysten suurin voimavara. Työvoiman saannin kannalta puolestaan keskiössä on koulutus varhaiskasvatuksesta korkeakouluasteelle.

Elomaa olisi valmis antamaan myös yritysten tarpeisiin täsmäkoulutusta, joka auttaisi työn ja tekijöiden kohtaanto-ongelmaan.

– Aloittavien mikroyritysten verotusta pitäisi säätää niin, että verotusta arvioitaisiin vasta ensimmäisen tilinpäätöksen jälkeen. Ennakkoverojen maksaminen voi olla aloittavalle yritykselle mahdotonta, kun rahat menevät yrityksen perustamiskuluihin.

Elomaa jätti aktiivisen työelämän vuonna 2006 myytyään Rudukselle Elpotek-yrityksensä, jonka hän omisti yhdessä lankomiehensä Osmo Postin kanssa.

Yrittäjyyden ja koulutuksen ohella Elomaalle tärkeitä teemoja ovat ikäihmisten hoiva sekä maahanmuutto.

– Jokaisen pitäisi voida tulla toimeen eläkkeellään ja kokea elämänsä turvalliseksi. Eläke- ja palkkaveron harmonisointi samalle tasolle on hoidettava seuraavalla kaudella.

Elomaan mielestä Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta oleskeluluvattomille elintasopakolaisille hän näyttäisi kylmästi ovea kuten myös rikoksiin syyllistyneille maahanmuuttajille.

 

Kaakkois-Suomen vaalipiiri,
Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat:
Brandt-Ahde Linda Lappeenranta, Elomaa Jari Kotka, Hallikainen Jukka Miehikkälä, Huuskonen Vesa Imatra, Häkkänen Antti Mäntyharju, Kaunisto Ville Kouvola, Kopra Jukka Lappeenranta, Korpivaara Pekka Kouvola, Ma Ding Lappeenranta, Peitsaro Panu Savonlinna, Rasola Nina Mikkeli, Saaristo Lilla, Imatra, Sairanen Lea Savonlinna, Tani Iida Kouvola, Turunen Kaj Savonlinna, Vakkila Jukka Savitaipale ja Valtola Oskari Mikkeli.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli